Afbeelding
Gemeente Putten

Putten kan stemmen op naam nieuwe woonwijk Putten-Zuid

Nieuwbouw

PUTTEN De gemeente Putten presenteert drie potentiële namen voor de nieuwe woningbouwlocatie Putten-Zuid: Scholtkampen, Halvinkhuizen en De Beitel. Deze drie namen zijn door de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR) uitgekozen uit de ruim vijftig inzendingen eerder dit jaar. Inwoners van Putten kunnen vanaf woensdag 16 juni tot maandag 28 juni hun stem uitbrengen op de naam van hun voorkeur. 

De commissie CNOR, bestaande uit inwoners van Putten met veel kennis over de geschiedenis van het dorp en de omgeving, heeft de namen Scholtkampen, Halvinkhuizen en De Beitel voorzien van een historische verantwoording. Deze is te lezen op de website samen.putten.nl/stemmen.

SCHOLTKAMPEN Het gebied waar de nieuwe woonwijk komt, was in de middeleeuwen tot het begin van de Franse tijd (1795) in handen van ‘de scholt’. De scholt was een gerechtsdienaar, een voorloper van de burgemeestersfunctie. De scholt van Putten had vele stukjes land (kampjes) in bezit. Vroeger was dit gebied dus een echt kampenlandschap: stukjes land omzoomd door houtwallen.

HALVINKHUIZEN Het gebied met boerderijen dat we Halvinkhuizen (of Halvikhuizen) noemen, ligt eigenlijk grotendeels naast het gebied waar de nieuwe woonwijk komt. De kleine boerderij Poitouwengoed, in de volksmond ook wel Piet-Ouwengoed geheten, ligt binnen het gebied van de nieuwe woonwijk.

DE BEITEL Boerderij de Beitel ligt in het gebied waar de nieuwe woonwijk komt. De eigenlijke naam van deze boerderij was echter eeuwenlang Neude Claasgoed. De naam de Beitel komt eigenlijk uit het gebied Huinen, waar het de naam van een perceel is.

De commissie CNOR is van mening dat, vanuit historisch oogpunt, de naam Scholtkampen het meest passend is voor de nieuwe woonwijk. Roelof Koekkoek, wethouder nieuwe woningbouwlocaties: ,,Ik ben heel benieuwd of de inwoners hier ook zo over denken. Zij mogen kiezen. De stemming zal de doorslag geven.” De gemeente Putten presenteert de winnende naam op woensdag 30 juni via de gemeentelijke communicatiekanalen.

Een stem uitbrengen kan via de website samen.putten.nl/stemmen. Het college van b en w stelt de naam met de meeste stemmen vast als definitieve naam voor de toekomstige woonwijk.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderboekenweek met thema Gi-ga-groen wordt leesfeest 27 sep, 16:11
Logo
Afbeelding
‘Putten op weg naar de kerst’ 27 sep, 15:14
Afbeelding
Voetganger op zebrapad geschept door auto 27 sep, 06:38
Logo
Afbeelding
Biljarten en trimmen; ‘Ik wil actief bezig blijven’ Dit doe ik... 26 sep, 13:58
Logo
Afbeelding
Overlast verwarde personen groeit: in Gelderland al 14.000 gevallen in 2021 26 sep, 11:47
Afbeelding
Overhandiging cheques aan Groot Spriel 26 sep, 11:29
Afbeelding
SDC Putten wint in blessuretijd 26 sep, 11:21