Juf Maaike begroet de kinderen 's ochtends met een high five
Juf Maaike begroet de kinderen 's ochtends met een high five Margreet Mouw

Maaike van Rumpt nieuwe directeur van PCB Hoef

Onderwijs

PUTTEN Sinds afgelopen maand is Maaike van Rumpt de nieuwe directeur van PCB Hoef. De school, ook wel Buitenplaats Hoef genoemd, is volgens Maaike van Rumpt een unieke kleinschalige school, waarvan de meeste leerlingen echte buitenkinderen zijn. Maaike leerde in korte tijd bijna alle kinderen bij naam kennen, maar ook veel van hun ouders. ,,Juist dat kleinschalige zorgt ervoor dat ik snel ingeburgerd raak.”

Buitenplaats Hoef doet zijn naam eer aan door ook in de buitenlucht lessen te geven. ,,We hebben een mooi buitenlokaal en je merkt dat de kinderen van frisse lucht veel geconcentreerder werken. De meeste kinderen wonen in het buitengebied van Putten; zij hebben gewoon meer behoefte aan buiten zijn.” De school heeft daarnaast ook nog een tuin waarin de kinderen zelf aardappels hebben gepoot en bijvoorbeeld sla, tomaten en komkommers kunnen oogsten. Maaike vindt aandacht voor je omgeving heel belangrijk. ,,Ook dat draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Maar taal en rekenen blijft het belangrijkst. Dat is toch de basis die ze nodig hebben om verder te komen. Kinderen hebben daarvoor goede instructie nodig en moeten gewoon veel oefenen. Ze moeten veel taal- en rekenkilometers maken, om het fundamentele niveau te bereiken dat elk kind nodig heeft. Of het na de basisschool nu naar het vmbo of naar het vwo gaat.”

Het lerarentekort waar onderwijzend Nederland momenteel mee kampt, zorgde ervoor dat Maaike al op haar tweede werkdag als invaller voor de klas stond. ,,Op PCB Hoef hebben we nog steeds voldoende buffer en zullen we niet gauw een klas naar huis sturen”, verklaart ze. Overigens staat Maaike, naast de twee dagen waarin ze haar directietaken vervult, ook zelf voor de klas. ,,Voor de klas leer ik de kinderen het beste kennen en het is ook het leukste van mijn vak.”

Verschillende leraren werken al tientallen jaren op PCB Hoef. Er zijn er zelfs bij die als kind ook op de school hebben gezeten. ,,Die ervaring, naast die van de jonge leerkrachten, geeft een erg mooie mix in ons team. Maar vooral het enthousiasme en de betrokkenheid van alle leraren heeft mij erg geraakt. Het geeft mij veel energie.”

Op dit moment telt PCB Hoef zeventig leerlingen. ,,Mijn doelstelling is om de neerwaartse trend om te buigen en het leerlingenaantal iets te doen stijgen. Maar we willen hoe dan ook kleinschalig blijven om alle kinderen de individuele aandacht te kunnen geven die ze verdienen.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brand in woning Schoolstraat 10 aug, 07:42
Afbeelding
Binnen bij het Noord-Veluws Museum: Nunspeet als kunstenaarsdorp Uitjes in de regio 9 aug, 15:11
Afbeelding
Deskundigen: let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen 9 aug, 10:00
Afbeelding
Grote meningsverschillen tussen voor- en tegenstanders wolf 8 aug, 15:37
Afbeelding
Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven 8 aug, 11:02
Afbeelding
Wasdroger in brand op bovenverdieping restaurant 6 aug, 19:32
Afbeelding
Binnen bij Bezoekerscentrum Nunspeet: Ontdek de Veluwse natuur Uitjes in de regio 6 aug, 15:05