De winnende partij B.E.S op de verkiezingsmarkt.
De winnende partij B.E.S op de verkiezingsmarkt. Nadine Koudijs

Basisschool De Schuilplaats houdt eigen verkiezingen met groep 7 en 8 en ziet B.E.S. winnen

28 november 2023 om 08:30 Onderwijs

PUTTEN Op basisschool De Schuilplaats in Putten waren afgelopen woensdag 23 november ook verkiezingen. De leerlingen van groep 7 en 8 dompelden zich volledig onder in dit thema. Er werden partijen gevormd, partijnamen en standpunten bedacht, lijsttrekkers gekozen, flyers en posters gemaakt en er is campagne gevoerd.

Er was zelfs een ‘lijsttrekkersdebat’, waarin iedere lijsttrekker een minuut de tijd kreeg om zijn of haar partij te promoten. Als afsluiting en hoogtepunt van de campagne hielden ze een verkiezingsmarkt. Een ware strijd. 

Op woensdag 22 november konden de leerlingen hun stempas inleveren, waarna ze een stembiljet kregen. Vervolgens werden de stemhokjes gebruikt om op hun favoriete partij te stemmen. De stemleden telden de stemmen en uiteindelijk werd de partij B.E.S. tijdens de gezamenlijke verkiezingsuitslag uitgeroepen tot grootste partij. Meer lezen, een schoolbibliotheek en lekkere zachte stoelen waren hun standpunten, dit sprak veel kinderen aan. Als beloning mocht deze partij op donderdag 23 november op bezoek bij de burgemeester van Putten.

Vol bewondering keken ze naar het ‘echte tellen’ van de stemmen in de raadzaal, spraken ze met de burgemeester over verkiezingen en kwamen ze meer te weten over de hobby’s en werkzaamheden van de burgemeester. Een leerling gaf aan veel te hebben geleerd van de verkiezingen. ,,Ik weet nu dat je goed moet samenwerken om iets te bereiken en ik weet veel meer over hoe verkiezingen gaan. Doordat we het zelf hebben gedaan, vergeet je het minder snel. Het bezoek aan de burgemeester was ook heel interessant, bijzonder om dat allemaal mee te maken.”

Leerlingen brengen hun stem uit.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie