Afbeelding
BDUmedia

170 bewoners protesteren tegen plan flexwoningen op schapenweide

18 mei 2021 om 10:49 Overig

PUTTEN Toen vorige week bekend werd dat de gemeente Putten tijdelijke woningen wil bouwen op de schapenweide aan de Huybertsenweg gaven buurtbewoners aan dat dit bericht geheel onverwacht kwam. Ze sloegen de handen ineen en er werd een actiecomité opgericht. Inmiddels hebben zich al 170 buurtbewoners aangesloten.

Woordvoerder Ewoud Rozendaal wil nadrukkelijk aangeven niet tegen woningbouw te zijn en zegt dat er zeker voor de beoogde doelgroep een oplossing moet worden gevonden. ,,Maar de locatie aan de Huybertsenweg is volgens ons niet geschikt voor het bouwen van flexwoningen. Het gaat ten koste van een prachtig stukje groen in onze wijk. De schapenweide is van grote maatschappelijke waarde. De kinderen spelen er en mogen de schaapsherder vaak een handje helpen, maar ook bewoners van bijvoorbeeld de Samaritaan komen regelmatig even bij de schapen kijken. In 2017 vond de gemeente deze schapenweide en het groene karakter van de wijk ook van maatschappelijke waarde, maar nu wordt dat kennelijk overboord gegooid.’’ 

IN GESPREK ,,Ook is het in strijd met de gebiedsvisie die de gemeenteraad in 2017 heeft vastgesteld’’, vervolgt Rozendaal. ,,We gaan zeer binnenkort in gesprek met fracties in de gemeenteraad om onze standpunten kenbaar te maken. We weten dat de gemeente de burgerparticipatie hoog in het vaandel heeft staan, maar wij zijn eigenlijk voor een voldongen feit geplaatst. Wij vinden het erg jammer dat de communicatie per brief wordt gevoerd en dat er niet eerst een gesprek met de buurtbewoners is geweest. We mogen nu wel meedenken en meepraten over de inrichting, de bebouwing en de bewoning van de aangewezen plekken, maar dat vinden we niet relevant. De locatie is gewoon niet geschikt voor de bouw van nog meer woningen.”

OPEN PLEKKEN In juni 2016 is er een bewonersbijeenkomst gehouden voor alle eigenaren, ondernemers en bewoners in en nabij het gebied Nijkerkerstraat. Tijdens deze bijeenkomst werd een aantal stellingen gepresenteerd waarop men kon reageren. De stellingen gingen onder meer over het toevoegen van woningen in het gebied, het saneren of uitbreiden van niet-agrarische bedrijven in het gebied en de landschapswaarden. 

De meerderheid van de aanwezigen (64 procent) vond dat er geen woningen toegevoegd konden worden in het gebied. Het argument dat het meeste genoemd werd was dat men het open karakter van het gebied wilde behouden. Ook een meerderheid (74 procent) vond dat er geen woningen aansluitend aan Bijsteren konden worden toegevoegd. 

Aansluitend is de gebiedsvisie Nijkerkerstraat door de gemeente opgesteld, waarin ook de meningen van de bewoners zijn meegenomen. In de gebiedsvisie staat: ‘De aanwezigheid van voldoende open plekken en terreinen is van belang voor de sfeer en de karakteristiek van het dorp. De gemeente is terughoudend met het scheppen van extra woningbouwmogelijkheden op particuliere percelen in de kom’. Deze visie heeft de gemeenteraad in 2017 vastgesteld.

TWEE LOCATIES Volgens de gemeente moet een woningzoekende in Putten gemiddeld zeventien jaar wachten op een sociale huurwoning. De gemeente vindt dit niet acceptabel en wil daarom tijdelijke woningen bouwen voor starters en voor Puttenaren die met spoed huisvesting zoeken, bijvoorbeeld vanwege een scheiding. 

Twee locaties zijn zoals eerder gemeld naar voren gekomen als geschikte plekken voor de flexwoningen. Naast de schapenweide aan de Huybertsenweg gaat het om een stuk grond tussen de Bijsterenseweg en de Nijkerkerstraat. Bij laatstgenoemde locatie gaat het om twintig tijdelijke woningen en bij de Huybertsenweg is plek voor ongeveer vijfentwintig tijdelijke huizen. 

DOELGROEP Woningstichting Putten en de betrokken grondeigenaren staan volgens burgemeester en wethouders positief tegenover woningbouw op genoemde plekken. De flexwoningen zijn volgens het college onder andere bestemd voor starters, mensen die afkomstig zijn van een maatschappelijke opvang of een andere zorginstelling en personen die betrokken zijn bij een scheiding, huisuitzetting of gedwongen woningverkoop. Het is de bedoeling dat bewoners van een tijdelijke woning er maximaal een jaar verblijven.

De raadscommissie ruimte bespreekt het voorstel op donderdag 27 mei. Het actiecomité hoopt in de korte tijd die ze nog hebben de raadscommissie te kunnen overtuigen van het ontbreken van draagvlak voor de beoogde locatie.

Afbeelding
De bewoners vinden de locatie aan de Huybertsenweg niet geschikt voor flexwoningen.
De locatie aan de Bijsterenseweg.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie