Als het aan het college ligt wordt op dit stukje groen aan de Rimpelerweg de nieuwbouw van School Steenenkamer gerealiseerd.
Als het aan het college ligt wordt op dit stukje groen aan de Rimpelerweg de nieuwbouw van School Steenenkamer gerealiseerd. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

School op slinkse manier ingepast?

25 november 2021 om 14:54 Overig

PUTTEN De commissie Samenleving sprak vorige week over de verplaatsing van School Steenenkamer naar de Rimpelerweg. De gemeenteraad is gevraagd om geld beschikbaar te stellen voor de aankoop van de grond en het wijzigen van het bestemmingsplan.

Drie insprekers uit Rimpeler maakten duidelijk niet op de hoogte te zijn gebracht van het voornemen om een school in deze wijk te bouwen. ,,Precies een week geleden hoorde ik van een plaatsgenoot dat er aan de Rimpelerweg, recht tegenover onze woning, een school zou komen. Dat was mij niet bekend. Al snel werd duidelijk dat dit bij niemand aan de Rimpelerweg en de Trientje Timmerstraat bekend was. Hoe kan het dat een gemeente, die zegt een proactief communicatiebeleid te voeren, omwonenden niet informeert over ontwikkelplannen. Hoe kan het dat een college, dat in het coalitieakkoord schrijft burgers meer te gaan betrekken bij het beleid, op een slinkse en achterbakse manier een school probeert in te passen op een klein perceel in een bestaande woonwijk”, aldus de heer Van Til, bewoner van de Rimpelerweg. ,,De meeste bewoners verwachten dat een school voor geluidoverlast en verkeersoverlast zal zorgen. Honderdvijftig leerlingen zorgen voor het nodige lawaai gedurende de dag. Nu al ervaren sommige bewoners overdag veel geluid van de kinderopvang en BSO van Pepersgoed.” Volgens Van Til is ook het geplande aantal vierkante meters speelruimte onvoldoende en komt de nieuw te bouwen school te dichtbij de woningen te staan. Inspreker Van Beek geeft aan: ,,Ook ik werd onaangenaam verrast toen ik afgelopen week hoorde van de plannen voor het bouwen van een school aan de Rimpelerweg. Hier wordt nu al vaak veel te hard gereden en ik wil weten welke ideeën er zijn om de weg veiliger te maken. De bocht bij de geplande school is gevaarlijk en met de komst van de school zal het alleen maar drukker worden. Ook het aantal parkeerplekken in de wijk is onvoldoende voor een school van deze omvang. De Rimpelerweg is een ontsluitingsweg voor de wijk. Hoe wordt voorkomen dat ouders bij de school keren op de weg om via de zelfde route de wijk weer te verlaten, met extra onveilige situaties tot gevolg. Hoe wordt voorkomen dat ze over de Davelaarsgoed gaan rijden, die daar al helemaal niet voor is ingericht. In het stuk wordt er al van uitgegaan dat er onvoldoende parkeerplaatsen zijn voor de komst van de school. Voor maar liefst tien auto’s zal een plek in de buurt moeten worden gevonden. Terwijl het voor de bewoners soms al lastig is om een plek te vinden voor de eigen auto.”

Inspreker Blom geeft aan met plezier aan de Trientje Timmerstraat te wonen, maar geeft ook aan dat hij deze woning met de wetenschap van nu niet gekocht zou hebben. ,,Waarom is de gemeente niet eerlijk en transparant geweest. In het plan staat dat de ontwikkeling van de school urgent is, vanwege een toezegging aan het schoolbestuur om voor een locatie te zorgen. Maar wij hebben de toezegging dat de strook grond achter onze woningen groen blijft. Waarom is een toezegging aan een schoolbestuur urgenter dan een toezegging aan een groep bewoners. In de verkoopbrochures van Bijsteren en Rimpeler wordt uitgebreid verteld over het belang van groen in de wijken. Wat blijft er over van die belofte, als ons groene uitzicht straks wordt ingeruild voor een school van twee verdiepingen. De waarde van ons huis en de andere woningen in de omgeving zal dalen. Heeft de gemeente in de plannen ook rekening gehouden met planschade voor de omwonenden. Het lijkt ons vanzelfsprekend dat de gemeente op zoek gaat naar een beter passende locatie.”

Ten Klooster van de SGP vindt dat er een goed voorstel ligt. Hij wil wel dat de bewoners vanaf nu goed op de hoogte worden gehouden en dat het college vanaf nu een proactief communicatiebeleid gaat voeren. Van Voorst van Wij Putten geeft aan: ,,Wij zijn blij met een nieuwe school in Rimpeler, want de Gabrielschool en De Schuilplaats groeien uit hun krachten. Wel vragen we extra aandacht voor de participatie in de omgeving.” Ook Van den Brink van de ChristenUnie is blij met het voorgenomen besluit om een nieuwe school te bouwen in Rimpeler. ,,Onderwijs in de woonomgeving van de kinderen is erg belangrijk. Hoe dichter de kinderen bij school wonen hoe minder autoverkeer het zal aantrekken.” Kemp van het CDA vindt het vraagstuk parkeerplaatsen lastig. ,,Wij zijn een beetje bang dat de wijk daar veel aanvullende hinder van gaat krijgen. Ook het inpassen van groen zien we niet echt terug in de plannen.”

Lange van Gemeentebelangen geeft aan: ,,Er is voor Rimpeler ingezet op een maximaal aantal woningen en ik krijg nu het idee dat de school er een beetje ingefrommeld wordt. Is er wel voldoende ruimte voor de kinderen om buiten te spelen of kunnen hier niet alle klassen tegelijk naar buiten. Wij kunnen het fietsen wel promoten maar er worden nu eenmaal veel kinderen met de auto afgezet. Waarna ouders doorrijden naar hun werk. Dat is volgens mij gewoon de praktijk.”

Wethouder ’t Jong geeft ruiterlijk toe dat hij zich ongemakkelijk voelt. ,,Ik heb begrepen dat de omwonenden niet geinformeerd zijn. Ik ben daardoor verrast, maar het is mijn verantwoordelijkheid. Daar wil ik excuses voor maken. Wij willen de bewoners meenemen in het constructief meedenken. En met elkaar tot overeenstemming komen. Er moet nog heel veel uitgewerkt worden. We zullen de komende weken dan ook veel met de architect, de school, de omgeving en de gemeente aan tafel zitten. Parkeren is inderdaad een probleem die we de komende tijd nog moeten tackelen. We hebben de intentie om eruit te komen, maar hoe het precies gaat worden kan ik nog niet zeggen. Gewoon omdat ik dat nog niet weet. Als u akkoord is het de bedoeling om volgend voorjaar het bestemmingsplan te ontwerpen en als u dan de bestemming wijzigt is het wel vrij zeker dat de school aan de Rimpelerweg er komt. De toezegging groen aan omwonenden ken ik niet. Maar ik ga daar wel naar kijken. Met planschade houden we in ons achterhoofd nog wel rekening, want bewoners konden wellicht niet weten dat er een school zou komen. Parkeren en groen is altijd een terugkerende vraag. Je verliest altijd wat groen als je gaat bouwen, maar ik wil het niet weg relativeren. We zullen er zeker aandacht voor hebben en dat aspect ook meenemen.”

De meeste fracties willen dit onderwerp nog eens met hun fractie bespreken en vandaag (donderdag 25 november) wordt dit onderwerp opnieuw in de gemeenteraadsvergadering besproken. Dan wordt bekend of er al een besluit kan worden genomen. Ondertussen zijn de omwonenden bezig argumenten te vinden om dit plan toch echt tegen te houden. 

Door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie