Afbeelding
Wij Putten

Energiearmoede snel aanpakken

20 januari 2022 om 13:25 Overig

PUTTEN Hoe gaat het college Puttenaren te hulp schieten die in problemen komen door hun hoge energierekening? Dat wil Wij Putten graag van het college weten.

Omdat de energieprijzen de laatste maanden door allerlei oorzaken de pan zijn uitgestegen, heeft het Rijk extra geld gereserveerd om huishoudens te ondersteunen waarbij sprake is van energiearmoede. Dat is het geval als dit huishouden 10 procent of meer van het inkomen kwijt is aan de energierekening. Vaak zijn dat mensen met een slecht geïsoleerde woning of een laag inkomen, of een combinatie daarvan. In Nederland is er bij 550 duizend huishoudens sprake van energiearmoede.

In Putten gaat het mogelijk om enkele honderden huishoudens die in aanmerking komen voor ondersteuning. De gemeente heeft van het Rijk de taak gekregen om het extra geld op een goede manier te besteden. Voor een deel gaat het om een bedrag ineens van rond de 200 euro ter compensatie van de hogere energierekening van deze huishoudens, maar de gemeente Putten heeft ook een bedrag van 143.000 euro gekregen om hen te helpen om hun energiekosten omlaag te brengen. Dat kan met advies, maar ook met energiebesparende maatregelen.

Wij Putten wil graag van het college weten hoe de gemeente Putten dit gaat aanpakken. Raadslid Jannita la Roi van Wij Putten: “Het is belangrijk dat mensen zo snel mogelijk weten waar ze op kunnen rekenen. Daar komt nog bij dat het college het geld voor mei 2023 moet inzetten, anders moet het terug naar het Rijk.” Wij Putten stelt de vragen nu al omdat in Putten deelname aan ondersteunende regelingen in het recente verleden nogal achterbleef bij de verwachtingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de voedselbank en voor de zogenaamde TONK-regeling, de tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten. La Roi: “We weten niet waarom in Putten maar een gering beroep wordt gedaan op dit soort regelingen, maar het is echt niet zo dat er alleen maar rijke mensen in Putten wonen.” 

Wij Putten hoopt op snelle beantwoording van de vragen, maar vooral op een snelle uitvoering van de maatregelen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie