De kruising van de N798 met de Hoofdlaan na de reconstructie door de provincie.
De kruising van de N798 met de Hoofdlaan na de reconstructie door de provincie. © Tim van Donkersgoed

Klankbordgroep start een petitie

26 januari 2022 om 09:24 Overig

PUTTEN ,,Veilig kunnen deelnemen aan het verkeer zou gewoon moeten zijn. In 2021 hebben er bij het oversteken van de kruising N798 met de Hoofdlaan echter vijf aanrijdingen (met letsel) met fietsers plaatsgevonden. Dat vinden bezorgde inwoners, ouders en scholieren onaanvaardbaar”, staat er in de petitie te lezen die de leden van de Klankbordgroep kruising N798/Hoofdlaan vorige week online hebben gezet.

,,Tachtig kilometer is te hard en waar fietsers oversteken moet de inrichting anders.” De bezorgde inwoners, ouders en scholieren constateren dat de oversteek Hoofdlaan met de Oude Rijksweg in Putten na de reconstructie nog steeds onveilig is.

OPSTELVAK IS TE KLEIN ,,Het oversteken van een tachtig kilometer weg door kwetsbare verkeersdeelnemers als fietsers is gevaarlijk”, vinden de indieners van de petitie. ,,Een tachtig kilometer weg tussen bebouwde kom en middelbare school, zwembad en natuurgebied, is onveilig. Het opstelvlak is te klein voor groepen scholieren. Er staan vaak tè veel kinderen die elkaar bijna de weg opduwen en er gebeuren dagelijks bijna-aanrijdingen.”

,,We verzoeken de provincie de veiligheid van dit kruispunt inclusief snelheid, opnieuw te beoordelen. En daarbij te letten op het feit dat verkeersveiligheid boven doorstroming moet gaan en om kwetsbare verkeersdeelnemers (scholieren/ouderen) te beschermen tegen autoverkeer en snelheid.”

,,Wat ons betreft houden argumenten dat snelheidsverlaging en een rotonde de doorstroom belemmeren geen stand. Het gaat slechts over seconden en over één kruising tegenover veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers.”

BERUCHTE KRUISING ,,De kruising van de N798 (Oude Rijksweg) ter hoogte van de Hoofdlaan in Putten is vanwege de vele ongelukken al jaren berucht. Met onze klankbordgroep strijden we al vijf jaar voor een veilige, structurele oplossing en voor een snelheidsverlaging van tachtig naar zestig kilometer per uur”, legt omwonende Astrid van Os uit. ,,We willen voorkomen dat tientallen fietsers (grote groepen scholieren) en voetgangers nog langer dagelijks worden blootgesteld aan het onveilig oversteken van een 80 kilometer weg.” 

DE MAAT WAS VOL Van Os vervolgt : ,,We zijn jarenlang getuige geweest van het gevaar rondom de beruchte oversteek en in september 2016 werd hier een 12 jarige scholier aangereden, hij overleed een dag later aan zijn verwondingen. De maat was vol. Zodoende is de klankbordgroep ontstaan en zijn we in actie gekomen. In de tussentijd zijn er helaas nog meerdere zware ongevallen geweest, waarvan de meest recente in mei, oktober en december 2021. Het is wachten op een nieuw dodelijk ongeval. Enige tijd geleden wilde ik er geen energie meer in steken, maar toen er weer ongevallen plaatsvonden heb ik me er toch weer in vastgebeten. Wel vind ik het jammer dat wij als burgers hier verantwoordelijk voor zijn. Geen burgemeester, wethouder of verkeersambtenaar laat zich zien.” 

WEL VOOR DIEREN NIET VOOR OUDEREN EN KINDEREN Stefan van Diggelen, ook lid van de klankbordgroep, gaf onlangs aan: ,,Er wordt ruimschoots geinvesteerd in oversteekplaatsen van egels, dassen en andere dieren. Maar kinderen en ouderen moeten maar zien hoe ze deze drukke weg oversteken.” Onlangs hebben enkele leden van de klankbordgroep ook met een stopwatch geklokt hoe veel langer een vrachtauto er over doet vanaf de stoplichten tot aan de Van Geenstraat bij een snelheidsverlaging van tachtig naar zestig kilometer. Dat was precies negen seconden.”

ONLINE PETITIE ,,Nu zijn we, als klankbordgroep, gestart met een online petitie en daarvoor willen we de hulp inschakelen van alle inwoners die zich hier zorgen om maken. Met deze petitie hopen we de onveilige kruising op de N798 spoedig en structureel te verbeteren We hopen op veel handtekeningen zodat we de petitie op korte termijn kunnen aanbieden aan Provinciale Staten. Daarmee hopen we de kruising weer op de agenda van de provincie te krijgen.”

De petitie is te vinden op www.petities.nl en heeft inmiddels al 219 ondertekeningen. ,,We hopen dat nog veel meer belanghebbenden de petitie ondertekeningen zodat we een krachtig signaal bij de provincie kunnen neerleggen.”

Door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Klankbordgroep roept belangstellenden op de petitie te ondertekenen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie