Afbeelding
BDUmedia

Slikken of stikken op de Oude Rijksweg

15 september 2020 om 11:34 Politiek

PUTTEN De leden van de commissie economie, bestuur en openbare ruimte spraken zich afgelopen maandag uit over de herinrichting van de kruising Oude Rijksweg (N798) met de Hoofdlaan.

In het raadsvoorstel werd gevraagd om in te stemmen met de door de provincie gevraagde financiële bijdrage van 150.000 euro voor de herinrichting van de kruising. Begin februari kwamen provincie, klankbordgroep en gemeente bijeen om samen opnieuw de alternatieven te bekijken, waarbij de voorwaarde om de weg terug te brengen naar zestig kilometer per uur is losgelaten. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe variant die wordt gekenmerkt door verplaatsing van de fietsoversteek naar de andere kant van de kruising. Het linksaf-vak wordt opgeheven en er wordt een bredere midden geleider met roodgekleurd beton aangelegd. Ook komen er verhoogde/schuine trottoirbetonbanden langs de rijbaan en het fietspad wordt aan de dorpszijde doorgetrokken, waarbij de fietsers voorrang krijgen ten opzichte van het verkeer van en naar de Hoofdlaan.

REACTIES Buurtbewoner Van Dijk sprak in tijdens de commissievergadering. ,,Een weg oversteken bij tachtig kilometer per uur blijft onverantwoord en dat zouden we onze kinderen niet aan moeten doen. Dus wij zijn nog steeds van mening dat de weg moet worden teruggebracht naar een snelheid van zestig kilometer per uur. Van de provincie mochten we niet meer over de snelheid praten. Toch zou ik de gemeenteraad willen vragen nog eens een poging te wagen bij de provincie.”

Tigchelaar van Wij Putten geeft aan: ,,Maandag 26 september 2016 heeft op deze kruising een heel ernstig ongeluk plaatsgevonden en ik vind het lastig dat alles zo traag gaat. We praten hier al vier jaar over. Waarom blijft de provincie zo volharden in die tachtig kilometer per uur. Het is teleurstellend dat we daar niets aan mogen doen. Wij pleiten nog steeds voor zestig kilometer per uur.” 

GOED PLAN Elsenaar van het CDA noemt het voorstel, gezien de omstandigheden, het beste plan. ,,Waarom nemen we geen hele duidelijke beslissing. De weg moet gewoon naar zestig kilometer per uur worden teruggebracht. Provincie is voorstander voor een goede doorstroom en wil daarom de tachtig kilometer per uur behouden, maar er liggen al heel veel rotondes dus als we dat stukje van de weg op zestig kilometer per uur houden zal dat geen effect hebben op de doorstroom. College moet blijven benadrukken dat de weg een zestig kilometer weg moet worden.”

Ook Hoogendijk van Gemeentebelangen snapt niet dat de provincie er zo fel tegen is om dat kleine stukje van de Oude Rijksweg terug te brengen naar zestig kilometer per uur. ,,Door Ermelo rijdt het verkeer wel vijftig kilometer per uur, maar dat is volgens de provincie een fout besluit geweest. Nu volhardt de provincie voor dat stukje weg in Putten en ik vind dat de provincie daardoor met diverse maten meet. Wij kunnen en mogen niet tevreden zijn met het verloop van dit proces. Het voelt of we moeten slikken of stikken. Ik denk dat de gemeente Putten nu eens haar tanden moet laten zien, want wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid.”

Wethouder Koekkoek begrijpt dat de zestig kilometer per uur het meest cruciale punt is. ,,Is de provincie nou werkelijk zo star en houden ze hier echt zo aan vast. Ja, de provincie is star. De N798 is een belangrijke doorgaande weg en daarom is voor hen zestig kilometer onbespreekbaar. Uiteraard kan ik over die snelheid blijven praten bij de provincie maar dan komen we niet verder.”

De gemeenteraad neemt een definitief besluit over dit voorstel op donderdag 24 september.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie