Rowan Tors (r) ontvangt waardebon van Achilles Vink voor zijn deelname aan een enquête over de wenselijkheid van een filmhuis.
Rowan Tors (r) ontvangt waardebon van Achilles Vink voor zijn deelname aan een enquête over de wenselijkheid van een filmhuis. Henriëtte Houtsma-Van Donkersgoed

Putten is klaar voor filmhuis

14 juli 2022 om 11:29 Overig

PUTTEN Onder Puttenaren is grote behoefte aan een filmhuis. Dat blijkt uit een enquête die de Werkgroep Filmhuis Putten onlangs heeft gehouden.

,,Als ik op een vrije middag niks te doen heb, ga ik op een terras een biertje drinken. Veel liever zou ik dan naar een filmhuis gaan, maar in Putten is in het weekend heel weinig te beleven.” Aan het woord is Rowan Tors (19), winnaar van de prijs die onder deelnemers aan de enquête is verloot. Afgelopen zaterdag ontving hij zijn Bol.com-waardebon uit handen van Achilles Vink van de Werkgroep Filmhuis Putten.

Deze is dolblij met de uitkomst van de enquête, die duidt op een draagvlak in Putten waar hij alleen maar van kon dromen. Vink: ,,We hebben onze plannen in februari voorgelegd aan de politieke partijen in Putten, want we hebben de steun van de gemeente wel nodig. Daar kregen we de boodschap mee dat we maar eens moesten laten onderzoeken of er in Putten wel behoefte is aan een filmhuis. Nou, dat lijkt me nu wel duidelijk: 95 procent van de respondenten vindt het wenselijk dat er een filmhuis komt. De politiek kan niet om deze conclusies heen.”

DIEP GEWORTELDE WENS De enquête werd vooral via sociale media verspreid en had in een paar weken niet minder dan 1.117 respondenten, wat in de wereld van het marktonderzoek bij een inwonertal van ruim 24 duizend geldt als een zeer hoge score. De onderzoekers van Hellinique Art & Design BV spreken dan ook van een betrouwbaarheid van 99 procent. Nog enthousiaster wordt Vink van de antwoorden op de deelvragen, waar onder meer uit blijkt dat 30 procent wel wil meedenken over de programmering en zeventien procent bereid zou zijn om daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken. ,,Een filmhuis kan niet zonder vrijwilligers”, licht Vink toe. ,,En we willen een heel brede selectiecommissie, zonder vaste samenstelling, die films selecteert voor alle doelgroepen.” Ook verheugd is hij over het feit dat het gros van de respondenten 25 jaar of langer in Putten woont. ,,De wens is diep geworteld in de Puttense samenleving.”

De werkgroep, die de plannen heeft gemaakt in opdracht van het bestuur van de stichting Stroud, is hierbij niet over één nacht ijs gegaan. ,,We hebben veel filmhuizen bezocht en hebben geleerd van valkuilen. Zo gaan we niet volstaan met een scherm en een beamer, want dan wordt het een soort Netflix-plus. Er moet een professionele installatie komen, waarbij vooral hoge eisen worden gesteld aan de geluidskwaliteit. En we willen de mensen na afloop een drankje bieden. Want het gaat niet alleen om de echte filmbeleving, maar ook om de verbindende factor.”

Wat de werkgroep betreft is nu de politiek aan zet. ,,De plannen voor een filmhuis sluiten naadloos aan bij de ambities van de cultuurvisie die de gemeenteraad vorig jaar heeft vastgesteld. Laten we hopen dat de partijen die het nieuwe college gaan vormen hier oog voor hebben.” En Rowan Tors, die vele vrienden wees op de enquête, kan nauwelijks wachten. ,,Ik ga er zeker heen.” En hij neemt al zijn vrienden mee.

Luuk Obbink

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie