Schoenlappersweg; Een vergeten ambacht? - De Puttenaer | Nieuws uit de regio Putten

Schoenlappersweg; Een vergeten ambacht?

19 jul, 15:08 Een Straatje Om... Overig Sarah Westphal
Afbeelding

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. In Een Straatje Om... vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen. Deze week staat de Schoenlappersweg centraal.

Drie bakkers, vier wagenmakers en zeven schoenlappers. Halverwege de achttiende eeuw hadden de schoenmakers, of ook wel ‘lappers, een belangrijke taak in Putten. Het ambacht is echter al eeuwen oud. De oudste schoen ter wereld dateert van ongeveer 5500 jaar geleden en er zijn zelfs aanwijzingen dat er zo’n veertigduizend jaar geleden al een soort schoenen werden gedragen.

Zeker in de Romeinse tijd was het al de norm om schoenen te dragen. En iemand moest dat schoeisel maken: een schoenmaker was dus al eeuwen geleden onmisbaar. Tegenwoordig is die onmisbaarheid verdwenen. Er wordt gebruik gemaakt van massaproductie en er zijn slechts enkele beroepsschoenmakers over.

Afbeelding
Politiek 2 uur geleden Enquête Wij Putten in de wijk ’t Veld: Zorgen om energielasten
Afbeelding
Recreatie 2 uur geleden Einde negatief zwemadvies Strand Horst Zuid en Strand Nulde Noord
Afbeelding
Dieren 2 uur geleden Tweekoppige schildpad uit Putten is Dier van het Jaar
Afbeelding
Voetbal 21 uur geleden SDC Putten verliest van tiental HBOK
Afbeelding
Zorg 29 sep, 10:44 Ziekenhuis St Jansdal zoekt nieuwe leden cliëntenraad
Afbeelding
Natuur en milieu 29 sep, 08:00 Grondwaterstanden in Gelderland nog laag ondanks regen van afgelopen weken

Mis niks, lees alles van De Puttenaer


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Putten en omliggende plaatsen met de Puttenaer. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Puttenaer lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Putten.