Hennie en Jan van den Ham in hun wijngaard aan de Telgterweg in Ermelo.
Hennie en Jan van den Ham in hun wijngaard aan de Telgterweg in Ermelo. Eigen foto
Uitjes in de regio

Wijngaard Telgt in Ermelo: liefde in een fles

Overig

De Puttenaer bezocht regionale trekpleisters. Deze keer werd er een bezoek aan Wijngaard Telgt in Ermelo gebracht. Lekker genieten van een goed glas wijn mét uitzicht op de ranken waar de wijn uit uw glas vandaan komt! 

In 2006 begonnen Jan en Hennie van den Ham hun wijngaard aan de Telgterweg in Ermelo. Inmiddels staan er zo’n 3000 wijnranken en produceren ze eenzelfde aantal liters wijn per jaar. Met behulp van vrijwilligers kunnen Jan en Hennie hun ‘uit de hand gelopen hobby’ draaiende houden. Er helpen zo’n 60 vrijwilligers mee op de wijngaard, de helft daarvan draait mee in een wekelijkse planning, de andere helft komt helpen bij grote drukte. Werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit het afleggen van de scheuten, het winterklaar maken van de ranken en het oogsten van de druiven. Hennie: ,,Het is hard werken, want we doen veel handmatig. Er zit veel energie en liefde in iedere fles wijn die wij hier produceren. Zonder onze vrijwilligers zouden we dit niet kunnen doen!”

TIJDROVEND PROCES Wijngaard Telgt produceert rosé, witte en rode wijn. Hiervoor zijn vier druivensoorten aangeplant: Pinotin, Johanniter, Cabernet Blanc en Regent. Het proces van wijn maken duurt bij rosé en witte wijn circa een half tot driekwart jaar. Bij rode wijn duurt dit langer, zo’n anderhalf jaar. Hennie legt uit: ,,Als de druiven rijp zijn worden ze met de hand geoogst. Alleen de gave en schone druiven worden verwerkt. Hierna worden ze ontsteelt en geperst, dit gebeurt machinaal. Tijdens het persen worden schil en sap gescheiden. Wit en rosé komen hierna in roestvrijstalen vaten, waar het gistingsproces start. Is dit klaar dan moet de wijn nog weken rusten, voordat hij gebotteld wordt.”

,,Rode wijn komt uiteindelijk op eikenhouten vaten en ligt hier nog ongeveer een jaar te rijpen. Dit geeft de wijn een volle, steviger smaak. Hierna komt alle rode wijn vanuit de verschillende vaten bij elkaar in één groot mengvat. Rode wijn kan het beste nog een tijd in de fles blijven liggen nadat hij gebotteld is, dat komt de kwaliteit ten goede. Wijn maken is dus een heel tijdrovend proces! We horen ook vaak dat mensen toch wel anders naar hun glas wijn kijken als ze dit eenmaal weten.”

OPEN DAG Er is van alles te doen op Wijngaard Telgt. Iedere zaterdag (behalve de eerste zaterdag van augustus) is de wijngaard van 09.00 tot 17.00 uur open voor publiek. U kunt de wijnranken bekijken en een wijntje proeven op het terras. Met een beetje geluk kunt u ook uitleg krijgen over de gaard en de wijnkelder bezichtigen. Dit is afhankelijk van de drukte. Ook is er dit jaar weer een open dag: op zaterdag 17 september is de gaard open van 11.00 tot 17.00 uur. De open dag valt dit jaar samen met de open tuinendag. Bezoekers kunnen tijdens korte rondleidingen uitleg krijgen over de wijnbouw in Nederland. Tevens kunnen zij de Telgter wijnen proeven op het wijnterras. Op de open dag zijn ook een imker en zalmroker aanwezig.
 

AANSCHUIFPROEVERIJ Op afspraak worden er rondleidingen in de wijngaard gegeven, met aansluitend een proeverij. In de zomermaanden zijn er tevens aanschuifproeverijen, waarbij men vanaf één persoon letterlijk kan aanschuiven om wijn te proeven en een stukje uitleg te krijgen. Een activiteit die ook erg leuk is voor toeristen in deze regio! De nog komende data hiervoor zijn: 13 augustus van 19.30 tot 22.00 uur, 27 augustus van 15.00 tot 17.30 uur en 7 september van 14.30 tot 17.00 uur. Graag wel even aanmelden van te voren.

BIJENWIJNROUTE Ook doet de wijngaard mee aan diverse arrangementen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een bijenwijnroute? U maakt een fietstocht langs de mooiste stukjes natuur onder begeleiding van een gids. Onderweg maakt u een stop bij Wijngaard Telgt. Hier is een imker aanwezig die u als geen ander enthousiast kan vertellen over de bijen. Tevens wordt er iets verteld over de wijngaard en kunt u een glaasje wijn proeven. Deze tocht is te reserveren bij VVV Ermelo, waar u ook meer informatie kunt krijgen.

Wilt u meer weten over Wijngaard Telgt? Kom dan eens langs op een zaterdag of ga naar wijngaardtelgt.nl.

Marja Stienstra

Wijnproeverijen gaan op afspraak, maar er zijn ook aanschuifproeverijen.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderboekenweek met thema Gi-ga-groen wordt leesfeest 27 sep, 16:11
Logo
Afbeelding
‘Putten op weg naar de kerst’ 27 sep, 15:14
Afbeelding
Voetganger op zebrapad geschept door auto 27 sep, 06:38
Logo
Afbeelding
Biljarten en trimmen; ‘Ik wil actief bezig blijven’ Dit doe ik... 26 sep, 13:58
Logo
Afbeelding
Overlast verwarde personen groeit: in Gelderland al 14.000 gevallen in 2021 26 sep, 11:47
Afbeelding
Overhandiging cheques aan Groot Spriel 26 sep, 11:29
Afbeelding
SDC Putten wint in blessuretijd 26 sep, 11:21