Presentatie van de plannen tijdens informatiemarkt over de milieuonderzoeken voor het windpark Horst en Telgt.
Presentatie van de plannen tijdens informatiemarkt over de milieuonderzoeken voor het windpark Horst en Telgt. Wijnand Kooijmans

Vrees voor lawaai en slagschaduw windpark Horst en Telgt: ‘overheid hanteert eigen regels’

5 december 2022 om 14:00 Overig

PUTTEN Vrees voor lawaai en slagschaduw bij de plaatsing van zeven windmolens langs rijksweg A28. Zes op grondgebied van de Ermelose buurtschappen Horst en Telgt, één op Puttens grondgebied. Vragen over beide zaken kwamen aan de orde tijdens de informatiemarkt over de milieuonderzoeken voor het windpark Horst en Telgt.

Het windpark zit nog in de verkenningsfase. Van belang zijn daarbij de milieuonderzoeken die moeten leiden tot een voorkeursalternatief. Daarbij hoort ook een voorstel voor lokale normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid. 

VOORKEURSALTERNATIEF WINDPARK HORST EN TELGT

De eerste onderzoeken zijn inmiddels afgerond. Onder meer is gekeken naar het aantal vogels dat in het gebied voorkomt en de mogelijke gevolgen wanneer zij in botsing komen met de windmolens. De verwachting is dat het voorkeursalternatief, de opzet die door de initiatiefnemer wordt geprefereerd, in januari gereed is.

WESPENDIEF

Ook is gekeken naar de gevolgen indien de windmolens in verband met de aanwezigheid van vooral de wespendief tijdelijk stil moeten worden gezet. Duidelijk is dat de grauwe gans en de brandgans het meest voorkomen in het gebied. Vaststaat dat het stilzetten van de molens van grote invloed is op de jaarproductie en dus op financiële haalbaarheid van het windpark. 

AFSTAND TOT NATURA 2000

Op veel plaatsen op de Veluwe mogen geen windmolens worden geplaatst. De lijn van de provincie is dat binnen een afstand van acht kilometer van een Natura 2000-gebied geen windmolens worden geplaatst. Maar dat geldt, zo wordt gezegd, niet voor de geplande windmolens Horst en Telgt want die liggen langs het Veluwerandmeer. Met de ontwikkeling van het Groene Kruispunt als tegenwicht voor de economische ontwikkelingen op Strand Horst.

,,De overheid hanteert nu eenmaal haar eigen regels”, zo verzucht een van de bezoekers. ,,Ik heb zo mijn bedenkingen bij het gehele plan.” Gevreesd wordt voor de gevolgen voor de natuur. Hier en daar klinkt ook een vraag over mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Onderzoeken tot nu toe hebben uitgewezen dat daarvan geen sprake is.

WETTELIJKE NORMEN SLAGSCHADUW EN GELUIDSOVERLAST

,,Ik ben niet bang voor geluidsoverlast”, zegt een andere bezoeker. ,,Alleen maar voor de slagschaduw.” Daar denkt een andere bezoeker duidelijk anders over. ,,Ik ben vooral bang voor geluidsoverlast. Een kennis in Zeewolde vertelde dat die dingen best wel herrie maken.” Beiden wordt verteld dat de wettelijke normen worden nageleefd en daardoor de gevolgen voor de omgeving zo beperkt mogelijk worden gehouden. 

MAATREGELEN BROEDSEIZOEN

Duidelijk is dat al maatregelen worden voorbereid. Zoals het rekening houden met het broedseizoen en het toepassen van vleermuisvriendelijk lichtbeheer. Er komen zo’n vijf verschillende soorten voor. Berekend is wat de maximale sterfte is van vogels wanneer de windmolens niet worden stilgezet en wat de gevolgen zijn wanneer dit wel gebeurt. Met name voor de ruige dwergvleermuis maakt dit het nodige verschil en veel minder voor de gewone dwergvleermuis die het meest voorkomt in deze omgeving. Ook worden werktijden aangepast aan de vleermuis.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie