Het hoofdkantoor van de Inclusief Groep staat in Nijkerk.
Het hoofdkantoor van de Inclusief Groep staat in Nijkerk. Wijnand Kooijmans

Onderzoek naar de toekomst van de Inclusief Groep

27 januari 2023 om 13:00 Overig

PUTTEN Er komt een onderzoek naar de toekomst van de Inclusief Groep. Hiertoe is besloten door de aandeelhouders waartoe ook de gemeente Harderwijk behoort.

Het onderzoek valt samen met veranderingen in de financiële situatie van de Inclusief Groep. Na vele goede jaren heeft het bedrijf te maken met een negatief resultaat. In 2022 was dit tekort op te vangen binnen het eigen vermogen. Indien de trend zich voortzet wordt niet uitgesloten dat voor 2024 de gemeenten een deel van het tekort moeten bijpassen.

De Inclusief Groep is opgericht om werk te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het hoofdkantoor staat in Nunspeet. Het gaat om uiteenlopende werkzaamheden. Een deel wordt uitgevoerd in het hoofdkantoor en betreft vooral de industriële sector. Daarnaast maakt de Gresbo onderdeel uit van het bedrijf. Werkzaamheden zijn onder meer de postbezorging, de schoonmaakdienst en onderhoud aan het groen. Ook vindt detachering van personeel plaats bij externe bedrijven.

Het speelveld waarin de Inclusief Groep zich beweegt is complex met aandeelhouders (de gemeenten op de Noord Veluwe en Nijkerk), publieke en private opdrachtgevers, maatschappelijke en economische belangen die elkaar beïnvloeden en verschillende financieringen. Extra complex is dat de gemeenten zich in verschillende arbeidsmarktregio’s bevinden. Terwijl die regio’s door het Rijk worden benut om veranderingen door te voeren en daarvoor middelen beschikbaar te stellen.

De gemeente Harderwijk is zowel aandeelhouder als opdrachtgever van de Inclusief Groep. De afgelopen jaren is verder gewerkt aan de inrichting van de Inclusief Groep om zo goed mogelijk in te spelen op de ontwikkelingen en de behoefte van de opdrachtgevers en aandeelhouders. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het bureau Berenschot. Hun opdracht is vooral een toekomstvisie op te stellen voor de Inclusief Groep die gedragen wordt door de aandeelhouders. Maar ook aan te geven welke ontwikkelingen er aankomen voor de Inclusief Groep waarop moet worden ingespeeld.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie