Afbeelding
Foto door Askar Abayev via Pexels

Een buurtfeest organiseren, zo pak je dat aan

26 januari 2024 om 11:23 Partnercontent

Zeker in nieuwe wijken kennen de bewoners elkaar vaak niet erg goed. Iedereen is druk met werk, vrienden en vrije tijd. Wie er naast je woont weet je misschien nog wel, maar verderop in de straat daar hebben veel mensen geen idee van. Zeker als er sprake is van nieuwbouw waar dus allemaal nieuwe mensen komen wonen, kan het gebeuren dat je geen idee hebt met wie je in de wijk woont. Sommige mensen hebben daar ook geen behoefte aan. Maar anderen willen misschien wel graag kennismaken en nieuwe contacten opdoen. Een buurtfeest organiseren is dan een goed idee om de buurt met elkaar in contact te brengen.

Een buurtfeest om elkaar te leren kennen

Een evenement organiseren, daar komt best wat bij kijken. Zeker als je er meer van wilt maken dan samen koffie drinken op het grasveld midden in de wijk. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel. Neem er de tijd voor om een feest neer te zetten waar iedereen het naar de zin heeft. Als de plannen zijn gemaakt is de volgende stap het berekenen van de kosten. Wat wil je gaan doen en wat hangt daar voor een prijskaartje aan? Als je dat weet dan kun je bepalen of er van de bewoners een eigen bijdrage wordt gevraagd en hoe hoog die dan moet zijn. Misschien kun je bedrijven overhalen om te sponsoren met als beloning een groot reclamebord. Sponsors werven is één van de eerste dingen die je te doen staat als je het programma hebt opgesteld. Als je weet hoeveel geld er beschikbaar is kun je verder met organiseren.

Een artiest uitnodigen voor een optreden

Een artiest die komt optreden kan voor veel mensen de reden zijn om naar het buurtfeest te komen. Een artiest treedt doorgaans een half uur op. Langer kan natuurlijk ook, maar daar hangt dan een hoger prijskaartje aan. Je kunt Jannes boeken of een andere Nederlandstalige artiest. Zij werken bijna allemaal met een boekingskantoor. Het kantoor regelt de boekingen en is de contactpersoon voor de opdrachtgever. Je ontvangt de factuur ook van dit kantoor, zij betalen vervolgens de artiest. Voor een optreden moet een geluidsinstallatie worden gehuurd, het boekingskantoor heeft informatie wat er nodig is. Daarnaast moet er een kleedruimte zijn voor de artiest en soms heeft deze bepaalde wensen ten aanzien van eten en drinken. Deze informatie vind je in de zogenaamde ‘rider’, deze krijg je toegestuurd zodra de boeking is bevestigd.

De vergunning

Zodra het gaat om een feest dat groter is dan de achtertuin van je eigen huis is hier een vergunning voor nodig. Die regel je met de gemeente. Voordat je contact opneemt met Lukassen om een artiest te boeken dien je een vergunningsverzoek in bij de gemeente. Hierin geef je aan wanneer het buurtfeest plaatsvindt, op welke locatie en de begin- en eindtijd. Ook vermeld je in de aanvraag of er speciale maatregelen nodig zijn zoals wegafzetting. Dien de aanvraag op tijd in, de beslissing kan zomaar zes weken of langer op zich laten wachten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie