Afbeelding
Foto: Pixabay

Welke vloeren zijn nu populair voor woonkamers?

9 februari 2024 om 12:59 Partnercontent

Zo’n 30 jaar geleden lag in veel woonkamers nog tapijt op de vloer. Vandaag de dag is dat beeld flink veranderd. De meeste mensen kiezen nu niet meer voor tapijt. Daar zijn tal van redenen voor. De belangrijkste is natuurlijk de slijtage. Tapijt heeft een gemiddelde levensduur van zo’n 5 jaar. Daarnaast is het ook gevoelig voor vlekken. Zelfs als je een vlek van rode wijn meteen schoonmaakt is de kans groot dat je het nooit meer helemaal weg krijgt. Ook vuil dat je van buiten naar binnen loopt kan zorgen voor vlekken die uiteindelijk niet meer te verwijderen zijn. Met een vloer van hout, steen of een ander hard materiaal heb je daar veel minder last van.

Laminaat blijft populair

Voor ongeacht welke ruimte in huis blijft laminaat erg populair. Je kunt een laminaatvloer kopen in elke willekeurige bouwmarkt. Maar als je kwaliteit wilt of een speciale kleur dan is de kans van slagen in een speciaalzaak natuurlijk groter. Laminaat is er in verschillende kwaliteiten en ook de breedte van de planken verschilt. Je kunt laminaat heel goed combineren met vloerverwarming. Het is ook geschikt voor de keuken en zelfs voor de badkamer. Je moet er wel voor zorgen dat er geen water op de vloer blijft staan. Direct de vloer droog maken is heel belangrijk, anders gaat het materiaal opzwellen.

Een duurzame gietvloer

Als je een nieuwe vloer laat leggen dan is het zeker niet verkeerd om bij duurzaamheid stil te staan. Het is immers belangrijk dat we minder afval produceren. En als er afval is dan moet dat als het even kan worden hergebruikt. Als je kiest voor een gietvloer dan kies je voor een vloer waar je tientallen jaren plezier van hebt. Bovendien heeft deze vloer maar weinig onderhoud nodig. Als de gietvloer na de plaatsing wordt bewerkt met een beschermend materiaal dan kunnen er geen vloeistoffen in dringen als ergens mee wordt geknoeid of als de vloer om de één of andere reden blank komt te staan. Een gietvloer heeft bijzonder weinig onderhoud nodig en is zeer slijtvast.

PVC wint aan populariteit

In steeds meer woonkamers zie je een pvc visgraatvloer. Dat is niet zo vreemd, want pvc is een duurzaam materiaal dat over het algemeen langer meegaat dan bijvoorbeeld kliklaminaat. Het is meestal wel wat duurder in aanschaf maar dat verdien je terug door de langere levensduur. Een pvc visgraatvloer is leverbaar in diverse kleuren zodat je je vloer probleemloos aan je eigen smaak kunt aanpassen en combineren met de meubels in de ruimte.

Vloerverwarming in opkomst

Bij de vloertrends moet ook zeker de vloerverwarming worden genoemd. In steeds meer huizen doet deze zijn intrede. Het comfort van dit type verwarming spreekt veel mensen aan. Vloerverwarming kun je zonder problemen combineren met zowel laminaat als pvc en ook onder een gietvloer kun je zonder problemen verwarming leggen. Soms moet hiervoor wel de ondervloer worden geprepareerd om de sleuven voor de slangen van de verwarming goed te kunnen plaatsen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie