Afbeelding
Foto door form PxHere

Wat moet je regelen bij een ziektewetuitkering?

22 juni 2021 om 07:25 Partnercontent

Het kan gebeuren dat je vanwege ziekte niet meer kunt werken. Als zzp’er heb je dan geen werkgever die je loon doorbetaalt. Maar wat je wél kunt doen is een ziektewetuitkering aanvragen bij UWV. Hier zetten we op een rijtje wat je als ondernemer allemaal moet regelen om een ziektewetuitkering te krijgen. Ook lees je wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers voor je kan doen.

Zzp’er en arbeidsongeschikt

Als zzp’er kun je op allerlei manieren van de arbeidsmarkt raken. Zo kun je ernstig verwond raken door een bedrijfsongeval. Of last krijgen van psychische klachten zoals een burn-out of depressie. Daarom is het belangrijk om jezelf tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Op die manier kom je niet zonder inkomen te zitten als je niet meer kan werken.

Als zzp’er kun je je op verschillende manieren verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Zo kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers afsluiten. Deze verzekering dekt soms tot wel 90% van je gebruikelijke loon. Ook kun je je aansluiten bij een broodfonds. Hiermee ben je gedurende de eerste twee jaar van je ziekte voorzien van een inkomen.

Een derde optie is het afsluiten van een ziektewetuitkering bij UWV. Elke verzekeringsvorm heeft weer andere kosten en voorwaarden. Voordat je een een keuze maakt, is het verstandig om de verschillende verzekeringen eerst online met elkaar te vergelijken.

Goed om te weten…

Kun je door ziekte of overmacht een zakelijke opdracht of klus niet uitvoeren? En ben je daardoor in een conflict verwikkeld geraakt met een klant of opdrachtgever? Vraag dan bij je rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers na hoe je dit het beste kunt aanvechten.

Vrijwillige ziektewetverzekering

Als je in loondienst bent en ziek wordt, dan krijg je een ziektewetuitkering. Maar als je een eigen bedrijf hebt, dan heb je daar niet automatisch recht op. Wat je wel kunt doen is je vrijwillig verzekering voor de Ziektewet. Als je hiervoor verzekerd bent, krijg je een ziektewetuitkering wanneer je ziek wordt. Een ziektewetuitkering dekt doorgaans meestal 70% van je gebruikelijke loon. Je ontvang dit bedrag alleen tijdens de eerste twee jaar van je ziekteperiode. Lees goed de voorwaarden door zodat je weet wanneer je wel en niet op je ziektewetuitkering kunt rekenen.

Goed om te weten...

Ook als je een fictief dienstverband hebt of als uitzendkracht/oproepkracht werkt, heb je in sommige gevallen recht op een Ziektewet-uitkering.

Ziektewetuitkering aanvragen

Ben je als zzp’er vrijwillig verzekerd voor de Ziektewet en kun je door ziekte niet meer werken? Meld je dan binnen twee dagen ziek bij UWV. Bel hiervoor naar UWV Telefoon Werknemers: 088 - 898 92 94. Zorg dat je je burgerservicenummer bij de hand hebt. Nadat je je ziek hebt gemeld, ontvang je binnen 4 weken een brief. Hierin lees je of je recht hebt op een ziektewetuitkering.

Heb je je vrijwillige verzekering stopgezet maar ben je binnen 4 weken ziek geworden? Dan kun je misschien toch nog een Ziektewet-uitkering krijgen. Vraag bij UWV wat de mogelijkheden zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie