Afbeelding
..

Waar moet je op letten bij het kopen van een waterkoker?

30 juli 2021 om 12:39 Partnercontent

Als je snel heet water nodig hebt voor een kopje thee of om je pasta sneller in te laten koken? Dan is een elektrische waterkoker een must. Zodra je de waterkoker aanzet begint het verwarmingselement het water te verwarmer. Zodra het water kookt slaat de waterkoker vanzelf weer af. Als je een nieuwe waterkoker wilt aanschaffen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Er zijn namelijk verschillende waterkokers op de markt met verschillende eigenschappen die bepalen hoe snel en hoe zuinig het water wordt gekookt. We beschrijven ze hieronder.

De inhoud
Waterkokers heb je in verschillende maten. Bedenk dus van tevoren hoeveel warm water je meestal gebruikt. Gebruik je de waterkoker alleen voor een kopje thee tussendoor? Dan heb je vaak genoeg aan een waterkoker met een inhoud van een liter. Gebruik je de waterkoker ook om snel pasta mee te kunnen koken of zijn er meer mensen in huis die de waterkoker gebruiken, dan kun je beter kiezen voor een waterkoker die ongeveer 2 liter per keer kan verwarmen. 

Warmhoudfunctie
Wil je het water langdurig op een bepaalde temperatuur hebben? Dan heb je een waterkoker met een warmhoudfunctie nodig. Als je bijvoorbeeld veel thee drinkt is een warmhoudfunctie handig. Het verschilt per waterkoker hoe lang het water warm blijft. Bepaalde waterkokers houden het water een uur tot enkele uren warm, andere waterkokers kunnen het water wel tot 12 uur lang warm houden.

Het verwarmingselement
Waterkokers heb je met een open of een gesloten verwarmingselement. Het voordeel van een gesloten verwarmingselement is dat je geen problemen hebt met kalkaanslag. Het verwarmingselement bevindt zich bij een dergelijke waterkoker niet in het water, waardoor kalkdeeltjes zich er niet aan kunnen hechten. Het verwarmen van het water in een waterkoker met een gesloten verwarmingselement duurt wel langer dan bij een waterkoker met een open verwarmingselement.

Zelf de temperatuur instellen
Als je een theeliefhebber bent en het is belangrijk voor je om verschillende soorten thee op de juiste temperatuur te kunnen drinken is een waterkoker waarbij je zelf de temperatuur kunt instellen iets voor jou. Groene thee kun je bijvoorbeeld het beste drinken op een temperatuur van 70 tot 80 graden, terwijl je zwarte thee het beste kunt drinken op een wat hogere temperatuur.

Het vermogen
Het vermogen van de waterkoker bepaalt hoe snel het water verwarmd wordt. Wil je dus snel over heet water kunnen beschikken, kies dan een waterkoker met een wat groter vermogen. Hierbij geldt wel dat hoe hoger het vermogen is, hoe meer stroom de waterkoker zal verbruiken.

Soorten waterkokers
Een van de meest bekende en meest gebruikte waterkokers is variant van RVS. Deze waterkoker past goed in een moderne keuken. RVS is onderhoudsvriendelijk en makkelijk schoon te maken. Wil je liever zien hoe het water verwarmt wordt en het begint te borrelen? Dan kun je tegenwoordig ook kiezen voor een waterkoker van glas. Vaak hebben deze glazen waterkokers ook Led-verlichting. Hierdoor krijg je vanaf de onderkant een mooi lichteffect. Tenslotte zijn er waterkokers met een dubbele wand. Deze zie je in uitvoeringen van RVS en kunststof. In een waterkoker met een dubbele wand blijft het water langer warm, waardoor je het niet zo snel opnieuw hoeft te koken. 

Wat is de beste waterkoker?
Wat de beste waterkoker is hangt af van je eigen voorkeuren en de manier waarop jij een waterkoker wilt gebruiken. Het belangrijkste is de inhoud. Daarnaast is het leuk als de waterkoker qua uiterlijk bij de rest van je interieur past. Heb je een moderne keuken dan is een RVS waterkoker of een glazen waterkoker vaak een prima keuze. Wil je het water lang warm houden? Kies dan voor een waterkoker met een dubbele wand of voor een waterkoker met waarbij je de temperatuur kunt regelen.

Andere manieren om water te koken
Naast waterkokers zijn er ook andere manieren om water te koken. Je kunt water koken in een steelpannetje, of je kunt een ouderwetse fluitketel gebruiken. Een fluitketel verschilt qua energieverbruik niet veel van een waterkoker. Een fluitketel doet er wel langer over om het water te koken. Je kunt ook kiezen voor een waterkraan met kokend water. Deze systemen zijn echter behoorlijk prijzig in vergelijking met een waterkoker.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie