Afbeelding
Foto door ready made via Pexels

Maak jij als inwoner van Putten dagelijks duurzame keuzes?

3 mei 2022 om 12:43 Partnercontent

Vanuit de overheid en gemeente worden we er bijna dagelijks op geattendeerd dat we ons leven duurzamer in moeten gaan richten. Aangezien duurzaam een zeer breed begrip is, valt daar veel onder. Je kunt dan denken aan mobiliteit middels een elektrische auto, openbaar vervoer of een e-bike, energievoorziening op basis van zonnepanelen of een warmtepomp. Daarnaast kun je ook bij de aankoop van kleding kijken hoe deze gemaakt is en er daarbij gedacht is aan biologisch materiaal en goede arbeidsomstandigheden.

Sinds de enorm gestegen gasprijzen, verwachten ook veel inwoners van Putten en de rest van Nederland straks een enorm hoge eindafrekening in de brievenbus of emailbox te krijgen. De afgelopen jaren hebben ook inwoners van Gelderland de stap naar duurzame energiebronnen genomen. Daarvan zijn zonnepanelen verreweg het meest populair. Ook de overheid ziet graag het gebruik van zonnepanelen toenemen. Daarom wil het huidige kabinet geen btw meer heffen op de levering en installatie van zonnepanelen bij of op woningen. Het ligt in de bedoeling het btw-tarief per 1 januari 2023 terug te brengen naar nul procent. Op dit ogenblik moeten particulieren nog het hoge tarief van 21 procent betalen. Ben je huizenbezitter in Putten dan kan je dat honderden euro’s voordeel opleveren.

Bedrijven

Natuurlijk zijn niet alleen particulieren bezig met een duurzame leefomgeving. Bedrijven en organisaties zijn zich steeds meer bewust dat ze op een verantwoorde manier hun bedrijfsvoeringen moeten inrichten. Daarbij kan gedacht worden aan led verlichting of elektrische auto’s. Binnen de zorgsector worden in deze regio al stappen genomen. Zo kiest St. Jansdal voor duurzame zorg. Dit vertaald zich in het gebruik van materialen en hergebruik van middelen. Je kunt dan denken aan voeding, medische hulpmiddelen, meubilair, wasgoed en bedrijfskleding.

Kleding kopen

Kleding is sowieso een item waarop je de duurzame gedachte kunt loslaten. Ben je van plan om nieuwe zomerkleding of een nieuw ondershirt voor mannen aan te schaffen, dan denk je niet meteen hoe het gemaakt wordt of waar het vandaan komt. Sta je er wel eens bij stil dat voor het maken van één spijkerbroek tussen de gemiddeld 8000 liter water nodig is. Een hoeveelheid die bijna niet te bevatten is en waar je normaal niet bij stilstaat.

In landen zoals Amerika, China, Pakistan en India wordt veel katoen verbouwd voor de kledingindustrie. Vooral bij de laatste twee landen is dit extreme waterverbruik bijzonder pijnlijk omdat die regio op dit ogenblik getroffen wordt door een extreme hittegolf. In die landen is water letterlijk een kwestie van leven en dood. Daarom is het ook voor kledingkopers in Nederland belangrijk om shirts en jurken van biologisch katoen aan te schaffen. Als dit ook nog eens zoveel mogelijk Co2 neutraal geproduceerd wordt maken we de wereld een stukje beter.

Synthetisch

Kleding die gemaakt zijn van synthetische stoffen zijn een zware belasting voor het milieu. Ze hebben de eigenschap dat ze nauwelijks afbreekbaar zijn. Het materiaal zorgt voor een extreem vervuilende industrie. Het gaat zelfs zover dat miljoenen kledingstukken die nooit gedragen zijn, midden in de Atacama-woestijn van Chili gedumpt zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie