Afbeelding
Photo by Kanchanara on Unsplash

Bitcoin als het nieuwe goud

23 juni 2022 om 14:52 Partnercontent

Als je constant het technologische en financiële nieuws volgt, ken je Bitcoin al. Bitcoin is echter een woord dat op sommige plaatsen hysterische reacties oproept. Misschien is bitcoin prime de eerste optie van mensen die extreem sceptisch of hartstochtelijk optimistisch zijn over deze cryptocurrency. Hoewel crypto al jaren wordt omgeven door controverse, hebben sommige commentatoren en sceptici eindelijk hun toon veranderd.

Misschien komt dat door de stijgende prijs van Bitcoin. Vorig jaar bereikte Bitcoin zijn hoogste prijs ooit van meer dan 65.000 dollar. Sommige crypto-enthousiastelingen en experts beweren dat de waarde van deze cryptomunt in de komende jaren de grens van 100.000 dollar zou kunnen raken. En dit zet meer mensen aan om deze virtuele valuta te omarmen en erin te investeren.

Vandaag de dag krijgen crypto beurzen zoals Immediate Edge elke dag meer aanmeldingen. Op dergelijke digitale platforms kunnen mensen zich registreren en Bitcoin kopen en verkopen met fiatgeld. Toch wordt Bitcoin steeds meer gebruikt als ruilmiddel en als opslagplaats voor vermogen.

Bitcoin dient meer doelen dan het opslaan van waarde

Een opslagplaats van waarde of rijkdom zijn, betekent dat een actief zijn waarde kan behouden of handhaven zonder deze aan te tasten. De looptijd van de markt heeft dus geen invloed op het vermogen van het actief om zijn prijs te handhaven. Mensen gebruiken goud al jaren om waarde op te slaan.

Tegelijkertijd is het aandeel van Bitcoin in een beleggingsportefeuille in de loop der tijd blijven toenemen. Dat komt omdat mensen geloven dat deze cryptomunt zijn waarde kan behouden, zelfs wanneer de wereld te maken krijgt met een economische crisis.

Momenteel bedraagt de marktkapitalisatie van Bitcoin meer dan 700 miljard dollar. Anderzijds bedraagt de marktkapitalisatie van goud ongeveer 2,6 biljoen dollar. Bitcoin heeft dus al meer dan 25% van de totale markt voor waardeopslag in handen. Maar dat is gebaseerd op de veronderstelling dat dit de enige opties zijn voor waardeopslag.

Kan Bitcoin goud vervangen als waardeopslag?

De prijs van Bitcoin steeg overweldigend met 60%, terwijl goud met 3,6% daalde. En dit was de slechtste prestatie voor goud sinds 2015. Maar Bitcoin en goud hebben twee gemeenschappelijke kenmerken.

Bitcoin en goud betalen geen dividenden of rente aan mensen die ze in de basisvorm aanhouden.

Het feit dat Bitcoin en goud niet oneindig reproduceerbaar zijn, zoals fiatgeld, beschermt ze tegen misbruik.

Hoewel beide activa waardeopslag bieden, is dit kenmerk nog steeds discutabel. Maar ondanks deze gelijkenissen gebruiken mensen goud al jaren als waarde bewaarplaats. In vergelijking daarmee is Bitcoin een nieuwkomer zonder ondersteunende geschiedenis. Mensen vinden goud van nature in een fysieke staat. Bitcoin is echter een code.

Vandaag de dag begrijpen sommige mensen niet hoe Bitcoin werkt. De meeste mensen zijn echter al bekend met fysiek goud. Daarom zal Bitcoin het wellicht moeilijk hebben om goud te vervangen als waardeopslag.

Waarom Bitcoin het nieuwe goud zou kunnen zijn

De huidige generatie handelt voornamelijk virtueel. Idealiter houden de meeste mensen in de hedendaagse wereld er niet van contant geld bij zich te dragen. Bovendien zijn de meeste mensen vertrouwd met mobiele en online transacties. Terwijl fysiek goud tastbaar is, is Bitcoin dat niet. Maar tastbaarheid is een argument zonder veel zin voor de nieuwe generatie.

Door de exponentiële groei van deze virtuele valuta hebben millennials toegang gekregen tot dit digitale actief en kunnen zij genieten van grotere beloningen dan zij met goud hebben gehad. Bitcoin garandeert op code niveau zijn vermogen om gebruikers te beschermen tegen hyperinflatie die mensen associëren met fiatgeld. Idealiter is Bitcoin deflatoir.

Bovendien kan geen enkele overheid overheidstransacties beperken of controleren. Dit verklaart waarom sommige vermogende investeerders Bitcoin kopen. Bovendien is Bitcoin flexibel als digitaal actief. Mensen hebben er overal en altijd toegang toe via internetverbindingen en computers. Anderzijds kunnen mensen alleen goud bij zich dragen tijdens een crisis. Ook kunt u goud in kleine fracties verkopen.

Slotopmerkingen

Bitcoin zou het nieuwe goud kunnen worden, vanwege zijn unieke eigenschappen. Het zal echter enige tijd duren voordat deze virtuele valuta het fysieke goud zal vervangen. Dat komt omdat niet veel mensen weten hoe Bitcoin werkt. Ook hebben sommige mensen geen vertrouwen in deze virtuele valuta. Bitcoin heeft echter veel eigenschappen die het voor sommige beleggers aantrekkelijker maken dan fysiek goud.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie