Afbeelding
Foto Pixabay

Een nieuwe auto kopen: wat komt er nog meer bij?

9 maart 2023 om 13:45 Partnercontent

Als je een nieuwe auto wil kopen, komen er wat meer zaken bij kijken dan alleen het betalen van de wagen zelf. Je moet het kenteken overschrijven, een apk-keuring regelen en bijvoorbeeld belastingen en verzekeringen betalen. Hieronder staan een paar bijkomende zaken op een rijtje, zodat jij niets over hoofd ziet. 

Kenteken overschrijven 

Wanneer je een gloednieuwe auto koopt, is het allereerst belangrijk dat de autodealer de auto op jouw naam zet. Dit kan vanaf het moment dat de auto op voorraad is bij het bedrijf en nog niet eerder tenaamgesteld is. Daarbij kan dit alleen als de autodealer hiervoor bevoegd is, dit heet bevoegdheid Tenaamstellen Voortuigbedrijf (TV).

Als je een tweedehandsauto aanschaft, moet je samen met de verkoper het kenteken op jouw naam zetten. Dit heet overschrijven. Het overschrijven kan online gedaan worden via de website van de RDW, mits de verkoper een kentekencard heeft. Met een ‘papieren’ kentekenbewijs is het niet mogelijk om een auto online over te schrijven. Dit kan gebeuren bij een RDW erkend voertuigbedrijf.

Apk-keuring 

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is in Europa wettelijk verplicht. Tijdens de keuring wordt er gekeken of de auto veilig is. Daarnaast beoordeelt de keurmeester of de auto voldoet aan de milieu en registratie eisen. De keuring is een moment opname. 

Een nieuwe dieselauto wordt pas na 3 jaar voor het eerst gekeurd. Daarna wordt de dieselauto elk jaar opnieuw gekeurd. 

Nieuwe benzineauto’s worden voor het eerst gekeurd na 4 jaar. Na de eerste keuring wordt de benzineauto om de 2 jaar opnieuw gekeurd. Als de auto vervolgens 8 jaar oud is, moet de keuring elk jaar plaats vinden. Hybride- en elektrische auto’s worden ook APK gekeurd. De test van alle soorten auto’s zijn hetzelfde, maar bij hybride en elektrische auto’s worden de elektrische aandrijflijnen ook bekeken. 

Motorijtuigen belasting 

Als je de eigenaar bent van een auto, moet je motorrijtuigenbelasting betalen. Het tarief van de motorijtuigen belasting hangt af van welke soort brandstof de auto gebruikt, de emissie en hoeveel de auto weegt. Je kan zelf bepalen hoe je de belasting wil betalen; een automatische incasso of per kwartaal. De rekening ontvang je automatisch van de belastingdienst.

Verzekeringen:

Zodra je een auto hebt, ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. In Nederland moet je een WA-verzekering hebben voordat je de weg op gaat. Deze verzekering vergoed alle schade die je richt aan anderen. Je kan ook kiezen voor een uitgebreidere autoverzekering. Bij een allrisk autoverzekering krijg je ook de schade die je zelf aan je auto maakt vergoed bij een ongeval. Een autoverzekering afsluiten kan vaak gemakkelijk online met je kenteken en wat persoonlijke informatie zoals de schadevrije jaren. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie