Afbeelding
Foto: Pexels

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten: 5 tips

28 november 2023 om 18:06 Partnercontent

Het is weer november: de feestdagen in december met cadeautjes en gezellige etentjes met vrienden en familie staan weer voor te deur. Naast de tradities die al lange tijd horen bij de decembermaand, is er de afgelopen jaren ook een nieuwe gewoonte ontstaan. Steeds meer mensen nemen de zorgverzekeringen voor het komende jaar onder loep. Ze onderzoeken welke verzekering het past bij hun zorgbehoefte en -wensen, en waar ze terecht kunnen voor de scherpste premie. Ga jij binnenkort ook zorgverzekeringen vergelijken? Kijk dan ook gelijk eens naar je andere verzekeringen, zoals de overlijdensrisicoverzekering.  

De ORV in het kort
Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is geen wettelijke verplichting in Nederland. Maar soms stelt een hypotheekverstrekker het wel verplicht. Vooral als een relatief groot deel van de aankoop van een woning gefinancierd is met een hypotheek. Maar ook als dat niet het geval is, of je hebt een huurwoning, is het sterk aanbevolen. En helemáál als je zzp’er bent.

Een overlijdensrisicoverzekering dekt de financiële gevolgen van overlijden. Vooral wanneer iemand voortijdig komt te overlijden tijdens zijn of haar werkende leven, kan het wegvallen van een inkomen grote financiële gevolgen hebben. Kom je te overlijden tijdens de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering? Dan kan je partner of een andere begunstigde de uitkering besteden aan bijvoorbeeld de huur of het aflossen van de hypotheek. Of kinderopvang, of een studie van jullie kind.

Praktische tips voor het afsluiten van een ORV
Wil je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, en wil je hierbij de beste keuzes maken? Doe dan je voordeel met onderstaande tips!

De looptijd
Een langere looptijd betekent een hogere premie. Vaak is er sprake van een maximale aanvangsleeftijd en eindleeftijd. De minimale looptijd is vaak vijf jaar. Meestal kiezen mensen voor een looptijd gelijk aan hun hypotheeklooptijd, of tot aan jullie AOW-leeftijd.

Het verzekerde bedrag
Verzeker niet teveel, maar ook niet te weinig. Kies bijvoorbeeld voor een hoogte gelijk aan het hypotheekbedrag (eventueel nog iets hoger ter eigen besteding). Of reken uit welk bedrag de overgebleven partner nodig heeft tot aan de AOW-leeftijd.

Welke verzekeringsvorm?
Je kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie varianten: een gelijkblijvende ORV, een lineair dalende ORV of een annuïtair dalende ORV. Welke het beste is? Dat is afhankelijk van onder meer je hypotheek als de ORV hierbij is afgesloten, en welk bedrag nodig is om de levenstandaard van de achtergebleven partner te kunnen dekken.

De gezondheidsverklaring
Bij het afsluiten van een ORV dienen de verzekerden een gezondheidsverklaring in te vullen. Eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn dit te vermelden, maar onthoud toch dat het beter is om eerlijk te zijn bij het invullen van de verklaring. Hoewel het menselijk is je graag van je beste kant te laten zien, hoef je bij een bepaalde (ongezonde) levensstijl echt niet gelijk bang te zijn dat de verzekeringsaanvraag wordt afgewezen. Beantwoord dus de vragen eerlijk, volledig en zelf.

Overstappen
Wil je een tot slot lopende ORV oversluiten naar een andere verzekeraar? Wacht dan met het opzeggen van de oude overlijdensrisicoverzekering, totdat de nieuwe definitief is goedgekeurd.

Doe een algehele verzekeringscheck aan het einde van het jaar
Ga je binnenkort kijken naar de zorgverzekering voor 2024? Neem dan naast de overlijdensrisicoverzekering ook gelijk je autoverzekering, woonverzekeringen en eventuele andere verzekeringen door. Vooral als je woon- of gezinssituatie het afgelopen jaar veranderd is, of deze komend jaar gaat veranderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie