De locatie van laadpalen in het centrum wordt niet op voorhand vastgelegd.
De locatie van laadpalen in het centrum wordt niet op voorhand vastgelegd. Wijnand Kooijmans

Geen vaste plek voor laadpalen

21 april 2020 om 08:27 Politiek

PUTTEN Het Puttense college van burgemeester en wethouders ziet af van een plan waarin op voorhand wordt vastgelegd waar elektrische laadpalen in het centrum van Putten worden geplaatst.

Wijnand Kooijmans

Hiermee wil het college onnodige discussies bij inwoners voorkomen. Het vooraf aanwijzen van plekken waar laadpalen mogen komen is ook vrijwel onmogelijk. In het noodzakelijke verkeersbesluit moet namelijk worden aangegeven wanneer de laadplaats in gebruik wordt genomen. Omdat deze echter pas wordt geplaatst bij aanvragen van inwoners, is die datum op voorhand niet bekend.

De laadplaats is bovendien ook afhankelijk van voldoende stroom. Dat betekent dat het college vooraf voor iedere laadplaats moet nagaan bij Liander of op de in een totaalplan aangegeven plekken laadpalen mogelijk zijn.

DRIE In Putten zijn op dit moment nog maar drie openbare laadpalen geplaatst. Deze staan aan de Brinkstraat, Voorthuizerstraat en Achterstraat. Met het nu opstellen van uitvoeringsregels en het aangaan van een overeenkomst met Allego wil het college inwoners en ondernemers de mogelijkheid bieden een openbare laadpaal aan te vragen wanneer zij op eigen terrein niet hiertoe de mogelijkheid hebben.

In de uitvoeringsregels worden de kaders vastgelegd waar de marktpartijen zich aan moeten houden om openbare laadpalen te plaatst. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het afhandelen van aanvragen van inwoners, de plaatsing en het beheer van de laadpalen. De gemeente zorgt alleen voor het plaatsen van de benodigde verkeersborden.

EENHEID In de regels is ook aandacht besteed aan het waarborgen van de eenheid in uitstraling van laadpalen. Zo mogen de laadpalen alleen in de kleur antracietgrijs worden uitgevoerd. Deze kleur is gangbaar voor het straatmeubilair in Putten.

Met het opstellen van een standaardovereenkomst wil de gemeente voorkomen dat de afspraken per aanbieder verschillen. Allego is één van de grootste aanbieders en heeft zich als eerste bij de gemeente gemeld. Om gelijk gebruik te kunnen maken van hun diensten heeft het college besloten met dit bedrijf al een overeenkomst aan te gaan. Daarmee kunnen inwoners van Putten gelijk worden gefaciliteerd indien ze een laadpaal aanvragen.

PARKEERDRUK Aangegeven wordt door het college dat het onttrekken van parkeerlocaties voor het plaatsen van laadpalen de parkeerdruk verhoogd voor de 'normale' auto. Het wordt echter aannemelijk gevonden dat de eigenaar van een elektrisch voertuig een oudere auto inruilt en daarmee het aantal voertuigen op de betreffende locatie gelijk blijft.

Omdat de investering in laadpalen volledig voor rekening komt van de marktpartijen, net als beheer en onderhoud, heft de gemeente geen leges over de aanvraag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie