Afbeelding
Gemeente Putten/Henk Hutten

Fontanusplein 1: Geen rondjes blijven draaien

14 maart 2020 om 07:00 Politiek Fontanusplein 1

Al een aantal jaar loopt ons college rond met het idee om 'iets' met de vele rotondes in ons dorp te doen. Die zien er namelijk best saai uit. Dat bent u ongetwijfeld met mij eens. Maar veel verder dan een idee is het allemaal nog niet gekomen. En dat ligt aan ons als college van burgemeester en wethouders. Ja, er hangt een spiegel in het gemeentehuis.

Een paar jaar geleden hebben wij ondernemend Putten gevraagd om met plannen te komen om onze rotondes op te fleuren en daarna te onderhouden. Wij kregen flink wat respons. Maar vervolgens deden wij wat overheden wel vaker doen. Wij stelden voorwaarden, kwamen met formulieren. Wij schoten in een regelreflex en maakten het allemaal ingewikkeld. Zo ingewikkeld dat de plannenmakers al snel afhaakten.

ANDERS Wellicht was het ook niet slim om meteen plannen te vragen voor al onze rotondes. Dat zorgde voor verwarring. De ene rotonde is immers de andere niet. Maar gedane zaken nemen geen keer. Ondertussen heeft Putten nog steeds een aantal hele saaie rotondes. Rotondes die vragen om kleur, om creativiteit.

NIEUWE POGING Daarom wagen wij als college een nieuwe poging. Concreet vragen wij de Puttense samenleving en de Puttense bedrijven om met ideeën te komen voor het opfleuren, voor het herinrichten en vervolgens onderhouden van vier nu nog kale rotondes. Ik heb het dan over de rotondes Stationsstraat/Jan Nijenhuisstraat, Stationsstraat/Nijverheidsstraat, Van Geenstraat/Halvinkhuizerweg en over de rotonde Van Geenstraat/Roosendaalseweg.

NIET AFLEIDEN Wij trekken lering uit het recente verleden en beperken ons door allereerst vier rotondes in de etalage te zetten. Ook gaan wij niet op voorhand een veelheid aan regels en voorwaarden stellen. Helemaal zonder kan natuurlijk niet, dat begrijpt u. De verkeersveiligheid mag vanzelfsprekend niet in het gedrang komen door de inrichting van een rotonde. Een rotonde moet het zicht niet belemmeren en moet ook niet afleiden. Ook moet er veilig op en om de rotonde gewerkt kunnen worden. En natuurlijk is een rotonde geen reclamezuil. Een beetje reclame kan, maar het moet niet te gek worden.

Heeft u een idee? Laat dat dan weten. Ik wil graag stoppen met het draaien van rondjes en ik wil met u om tafel. Samen kijken we dan hoe ver wij met elkaar komen. En wie weet is Putten over enige tijd een paar prachtige rotondes rijker.

Roelof Koekkoek, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie