CDA wil huishoudelijke hulp betaalbaar houden
CDA wil huishoudelijke hulp betaalbaar houden CDA Veenendaal

Oude indicaties blijven in stand tot 1 januari 2024

30 mei 2020 om 07:00 Politiek

PUTTEN De huidige indicaties voor huishoudelijke hulp van voor 1 januari 2020 blijven, ook bij een nieuwe aanvraag voor zorg, volgens het oude kader beoordeeld tot 1 januari 2024.

Wijnand Kooijmans

Dat is het gevolg van een motie, ingediend door Wilma van Voorst (Wij Putten) mede namens de fracties van de ChristenUnie en het CDA. De drie partijen kregen steun van Gemeentebelangen. Alleen de SGP stemde tegen omdat men vindt dat hierdoor ongelijkheid ontstaat tussen aanvragers van huishoudelijke hulp.

De nieuwe instroom van naar verwachting honderd personen vanaf 1 januari 2010 wordt volgens de nieuwe kaders beoordeeld die op deze datum zijn ingegaan.

Volgens wethouder Ewoud 't Jong kan het college van burgemeester en wethouders leven met de datum van 1 januari 2024 en is deze juridisch ook verdedigbaar. Al is het op het randje. Meer moeite heeft het college met de datum van 1 januari 2020. Dat is ook de reden dat de motie werd ontraden.

BEZUINIGINGEN Henk Koornneef (Gemeentebelangen) geeft aan dat zijn partij als enige tegen de bezuinigingen op huishoudelijke hulp was. Omdat dit toch enige ruimte extra geeft, gaat zijn partij wel met de motie mee.

Volgens wethouder 't Jong houdt de nieuwe indicatie niet automatisch in dat mensen worden gekort met een half uur op het aantal uren huishoudelijke hulp. Een nieuwe indicatie kan ook positiever uitvallen.

BETROUWBAAR Teun-Jan van Ooijen (ChristenUnie) vindt dat sprake moet zijn van een betrouwbare overheid en om deze reden mensen niet de dupe mogen worden van nieuw beleid dat door de gemeenteraad is vastgesteld.

De datum van 1 januari 2024 is gekozen omdat het juridisch niet mogelijk is de oude indicaties tot in de lengte van dagen ongewijzigd te laten. Wethouder 't Jong had hiervoor tijdens de behandeling van de motie in de vorige raadsvergadering gewaarschuwd.

UITVOERBAAR Dat er met twee kaders wordt gewerkt zien de indieners van de motie niet als een probleem. Volgens hen is de gemeentelijke afdeling hiervoor voldoende capabel en hoeft dit in de praktijk niet tot problemen te leiden. Zij vinden dat leidend moet zijn dat de raad destijds heeft gekozen voor een geleidelijke invoering.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie