Afbeelding
Pixabay

Geen corona bij nertsenfokkerijen in Putten

16 juni 2020 om 10:19 Politiek

PUTTEN Bij controles op drie nertsenfokkerijen in Putten zijn geen besmettingen aangetroffen met het coronavirus. Voor alle zekerheid worden dieren die tussentijds doodgaan wel ter controle opgestuurd naar het laboratorium om de doodsoorzaak vast te stellen. Dat zegt burgemeester Henk Lambooij in antwoord op vragen van het CDA.

Wijnand Kooijmans

Daarnaast zegt Lambooij, naar aanleiding van vragen van Wij Putten, dat met 33 vastgestelde besmettingen en tien ziekenhuisopnames het coronavirus verhoudingsgewijs nog steeds weinig inwoners van Putten heeft getroffen. Die zijn benieuwd of er aan te geven is hoe het positieve beeld dat Putten innam in de RIVM-cijfers ineens is omgeslagen. Volgens Lambooij is de oorzaak waarom het aantal besmettingen ineens is toegenomen niet bekend. Het kan mogelijk worden veroorzaakt omdat meer mensen worden getest.

WAPENSTOK Lambooij is en blijft tegen het verstrekken van een wapenstok aan boa’s. Volgens hem zijn boa’s geen politie. Boa’s mogen, zo vindt Lambooij, daarom alleen van handboeien worden voorzien om hun veiligheid te waarborgen. Hij heeft dit standpunt, dat volgens hem wordt gedeeld door de burgemeesters van Ermelo en Harderwijk, ook kenbaar gemaakt aan de districtschef West Veluwe van de politie.

Burgemeester Lambooij vindt het vaststellen van wetgeving rond corona een zaak van de Eerste en Tweede Kamer. Hij signaleert dat er, ook in de samenleving, veel kritiek bestaat op het ontwerp van de wet. Zoals hij het betreurt dat de overheid de handhaving van de corona-regels over de heg heeft gekieperd bij de boa’s van de gemeenten. Terwijl er gemeenten zijn die geen ineens boa’s in dienst hebben. De invloed van de gemeente op de wetgeving is gering, wel is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hierbij betrokken en hebben ook zij kritiek.

PROBLEMEN Lambooij voorziet wel problemen met de inzet van boa’s. Die hebben veel extra diensten gedraaid maar gaan bovendien binnenkort ook op vakantie. Hij heeft al contact gelegd met de politie om te zien of zij leegvallende plekken in de handhaving voor hun rekening willen nemen.

Door Lambooij wordt wel gesignaleerd dat, net als in de rest van Nederland, ook in Putten de bereidheid zich aan de coronaregels te houden afneemt. Desondanks zijn boa’s en politie nog steeds van mening dat de inwoners zich redelijk tot goed aan de regels houden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie