De afname van vuilniszakken is, ondanks deze berg langs de weg, toch gedaald.
De afname van vuilniszakken is, ondanks deze berg langs de weg, toch gedaald. Wijnand Kooijmans

Gratis groenafval (te) duur

19 juni 2020 om 13:27 Politiek

PUTTEN Er moet een discussie komen over het gratis aanbieden van groenafval binnen de gemeente Putten. Dat is de insteek van Herman Luitjes (Wij Putten).

Wijnand Kooijmans

Tot zijn schrik heeft hij ontdekt dat hiermee een bedrag van 450.000 euro per jaar mee is gemoeid. Dat betekent voor een huishouden een bedrag dat niet helemaal duidelijk is, maar ergens rond de 37,50 euro per jaar ligt. Dat moet worden opgebracht door iedereen, ook door mensen die zelf geen tuin bezitten. Dat het om zo’n groot bedrag gaat was voor hem onbekend.

EURO Bij het besluit om het groen gratis te mogen aanleveren ging het om één euro. Gezien alle kosten vraagt hij zich af of ook het inzamelen van groen afval niet weer gewoon onder het diftarsysteem moet worden gebracht. Waardoor betaald wordt voor de hoeveelheid groen die wordt aangeleverd.

Voor Luitjes is het, omdat er niet wordt gecontroleerd, ook niet na te gaan of er van het gratis inzamelen ook gebruikt wordt gemaakt door inwoners uit andere gemeenten of dat hoveniers er tussendoor glippen.

STIJGEN Aanleiding voor de discussie zijn twee notities van het college over de kosten van de riolering en het kostendekkend zijn van de inzameling van het afval. Ten aanzien van het laatste is door verschillende oorzaken een nadeel ontstaan van rond de 274.000 euro. Het gaat dan om lagere opbrengsten als gevolg van het lager worden van de oud-papierprijs, lagere opbrengsten van afvalzakken en de stijging van de personeelskosten.

Om, zoals vereist de inzameling weer kostendekkend te maken, moet het tarief voor de inzameling van afval met 19,40 euro worden verhoogd. Een dergelijke stijging wordt het door college van burgemeester en wethouders onwenselijk gevonden. Binnen de posten riolering en de egalisatievoorziening is veertien euro te winnen. Door dit geld in te zetten kan worden voorkomen dat de kosten voor het inzamelen van afval moet worden verhoogd.

INSCHATTING Wethouder Roelof Koekkoek erkent dat bij het aannemen van het voorstel een verkeerde inschatting is gemaakt. Uitgegaan werd van een lichte stijging van de hoeveelheid aan te bieden groen. inmiddels is er sprake van een absurde toename van het gewicht aan groen afval. Het gaat om 75 procent van de hoeveelheid die destijds werd ingezameld.

Voor dit jaar keert de gemeente nog de toegezegde bedragen uit voor de inzameling van oud papier. Door de corona-crisis is de inzameling op dit moment stopgezet. De mensen van de Oud Papier Actie Putten (OPA) zijn wel geïnformeerd over de plannen van de gemeente rond het inzamelen van oud papier. Door de corona-crisis hebben zij echter nog niet kunnen reageren. Voor Koekkoek is het daarom ook nog onduidelijk of ze willen doorgaan met de inzameling.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie