Onder het Kerkplein is een waterberging aangebracht.
Onder het Kerkplein is een waterberging aangebracht. Hans Hoorman

Reconstructie pleinen Putten zes ton duurder

5 maart 2021 om 15:00 Politiek

PUTTEN De bijna afgeronde reconstructie van het Fontanusplein en Kerkplein pakt veel duurder uit dan verwacht. In plaats van 1,6 miljoen euro kost dit project de gemeente Putten 2,2 miljoen euro, een extra uitgave van 600.000 euro. 

Dat melden burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. ,,Wij betreuren deze aanmerkelijke overschrijding’’, schrijft het college. ,,Met name de extra kosten voor verlichting liggen zwaar op onze maag. Wij hebben de kosten van het attractief, innovatief en duurzaam verlichten van de pleinen alsmede van het aanlichten van de kerk onderschat. Hiervoor is specifieke expertise nodig. Deze expertise was ten tijde van het ramen van de kosten onvoldoende voorhanden.’’

NIET VOLDOENDE Voor het verlichtingsplan was binnen het totale krediet 300.000 euro gereserveerd. Dat bleek bij lange na niet voldoende, uiteindelijk was 544.000 euro nodig, een overschrijding van 244.000 euro. Het verlichtingsplan voor de pleinen alleen al kostte 443.000 euro. Daarbij kwam het verlichten van gevels en ramen van de Oude Kerk voor 59.000 euro. En volgens het college kwam daar op dringend advies van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg nog het aanlichten van de dakranden bij (kosten 42.000 euro).

ARBEIDSINTENSIEF Een andere grote overschrijding is volgens het college de kosten voor voorbereiding, advisering en toezicht. Hiervoor was een bedrag van ruim 209.000 geraamd, maar de werkelijke kosten waren bijna 348.500 euro, een verschil van bijna 140.000 euro. ,,Het gaat bij de reconstructie van de pleinen om een complexe en daarmee arbeidsintensieve klus. Hiervan zijn wij ons ten tijde van het opstellen van het krediet in onvoldoende mate bewust geweest’’, schrijft het college aan de raad.

UITBREIDING WERKGEBIED Een derde grote overschrijding is volgens burgemeester en wethouders ontstaan door uitbreiding van het werkgebied met de Kelnarijstraat (tot inrit brandweergarage), de Krommestraat en de passage tussen het gemeentehuis en De Aker. Dat leidde tot een extra kostenpost voor infrastructuur van 63.500 euro en tot meerkosten voor verlichting van bijna 65.000 euro, in totaal ruim 128.000 euro.

EXTRA BOMEN Als vierde en vijfde punt noemt het college kosten voor extra bomen, inclusief grondverbetering, en extra kosten voor ‘ondergrondse problemen’, zoals een zinkverontreiniging, aanvullend archeologisch onderzoek en verwijderen ondergrondse putten. 

BIJNA KLAAR De reconstructie van het Fontanusplein en Kerkplein is bijna klaar. ,,Beide pleinen worden midden april opgeleverd’’, verwacht het college. De bestrating van beide pleinen is volledig op de schop gegaan. Ook zijn de straatverlichting en de verlichting van beeldbepalende gebouwen, zoals de Oude Kerk, vernieuwd. Daarnaast is een duurzame ondergrondse waterberging aangebracht. 

EDELHERT De komende weken worden het laatste deel van het Kerkplein en Krommestraat bestraat. Hetzelfde geldt voor de ‘gele’ bestrating rondom de Oude Kerk. Verder worden de laatste beeldbepalende elementen geplaatst, zoals de lichtmasten, beplanting en het kunstwerk: het nieuwe Puttense edelhert. 

De nieuwe bomen, groenvakken, zitelementen en het waterelement zijn afgelopen weken al geplaatst. Wethouder Roelof Koekkoek is tevreden met het resultaat: ,,De twee pleinen zijn als het ware één geworden. Dat geeft een ruimtelijk beeld.”

WINKELSTRATEN De reconstructie van beide pleinen is de eerste fase van het Centrumplan Putten. Voor de totale uitvoering van het Centrumplan Putten, pleinen en winkelstraten, heeft de gemeente een krediet van 4.050.000,00 euro gereserveerd. De herinrichting van de winkelstraten is de tweede fase. Burgemeester en wethouders hebben op verzoek van Winkelcentrum Putten (WCP) en VVV Putten besloten de start van de herinrichting uit te stellen tot najaar 2022.

Het kunstwerk van het nieuwe Puttense edelhert komt in een groenvak met bloeiende beplanting.
Het zitelement - een idee van de jeugdgemeenteraad - is geplaatst in de beleveniszone voor het gemeentehuis van Putten.
De verschillende 'beleveniselementen' op de beide pleinen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie