Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Verantwoordelijkheid

9 juni 2021 om 10:00 Politiek Fontanusplein 1

PUTTEN De toeslagenaffaire. U kent het verhaal ongetwijfeld. Tienduizenden inwoners van ons land kwamen door toedoen van de landelijke overheid in financieel zwaar weer. Dat zorgde voor narigheid en ellende in veel gezinnen. Ook in Putten werden inwoners de dupe. De teller staat op dit moment op zeventien gedupeerde gezinnen.

ZORGPLICHT Als gemeente proberen wij deze gezinnen voort te helpen. De gemeenteraad van Putten heeft daar op aangedrongen. En dat is terecht. Je hebt een zorgplicht als gemeente. Dan wil je niet dat mensen door onjuist overheidshandelen, van bijvoorbeeld de Belastingdienst, in acute financiële problemen komen. Dusdanig dat ze bijvoorbeeld de huur niet meer kunnen betalen. Zoals aangegeven zijn er in Putten tot nu toe zeventien gezinnen bekend. Mocht u ook getroffen zijn door de toeslagenaffaire of kent u mensen die getroffen zijn? Laat het ons weten.

VOORBEELD Naast Putten pakken gelukkig ook veel andere gemeenten hun verantwoordelijkheid. Als gemeentelijke overheid sta je toch wat dichter bij de samenleving dan de rijksoverheid. Je ervaart als gemeente van dichtbij wat uit de hand gelopen regelgeving met inwoners doet. Wat mij betreft zou de rijksoverheid daar een voorbeeld aan de gemeenten kunnen nemen. Ik doel hierbij vooral op de jeugdzorg. Ook dit verhaal kent u. Vrijwel alle, bijna 350, gemeenten leggen geld toe op de zorg. De eerdere bezuinigingen van het rijk op de jeugdzorg én de toegenomen vraag, maakt dat veel gemeenten inmiddels het water aan de lippen staat.

TEKORT Ook in Putten leggen wij geld toe op de jeugdzorg. Niet meer zo veel als in de voorgaande jaren, maar er is nog altijd een gebrek. Tot voor kort wenste de rijksoverheid dit tekort niet aan te vullen. Gelukkig lijkt het tij te keren. Al moest daar wel arbitrage tussen het rijk en de gemeenten aan te pas komen. Te gek voor woorden eigenlijk: overheden die vooral druk zijn met elkaar.

Die tijd en die energie zouden wij veel beter kunnen stoppen in de mensen om wie het gaat: onze kwetsbare inwoners. Inwoners die, al dan niet tijdelijk, het tempo van onze maatschappij niet kunnen bijbenen. En dat zijn er helaas nog veel te veel.

Bert Koops, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie