Lotte en Joyce overhandigden een brief namens de Puttense jongeren aan Lambooij. Het college ging ermee aan de slag.
Lotte en Joyce overhandigden een brief namens de Puttense jongeren aan Lambooij. Het college ging ermee aan de slag. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Jongerenparticipatie in beeld

1 september 2021 om 07:00 Politiek

PUTTEN Vorig jaar nam burgemeester Lambooij een brief van Puttense jongeren in ontvangst. In deze brief vertelden de jongeren hoe ze de eerste maanden van de uitbraak van het coronavirus hebben ervaren, welke dingen er bij de jongeren spelen en wat er volgens hen beter kan in Putten. Het college van burgemeester en wethouders informeert de raad over de stand van zaken met betrekking tot de jongerenparticipatie.

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer 

,,De coronacrisis was samen met de open brief van Puttense jongeren de aanleiding om hier extra aandacht op te vestigen. We onderschreven allemaal de wens om jongeren eerder te betrekken bij diverse ontwikkelingen. Want participatie (maatschappelijke deelname) is een middel voor jongeren om invloed uit te uitoefenen op de eigen leefsituatie en toekomstperspectief. Actieve betrokkenheid bij hun leefomgeving draagt bij aan een goed leefklimaat”, zo  schrijft het college.

EXTRA ACTIVITEITEN ,,In essentie kwam het erop neer dat er onder de jongeren de behoefte aanwezig is om via diverse kanalen meer ontmoeting te bevorderen. Vanwege de beperkte maatregelen rondom corona was dit een uitdaging. Ondanks de beperkingen is het onder andere Jeugd-Punt en JongPutten gelukt om extra activiteiten voor jongeren te organiseren. 

Voor financiering hiervan is gebruik gemaakt van de coronagelden die door het Rijk beschikbaar zijn gesteld”, zo meldt het college. Inmiddels zijn er diverse sportactiviteiten georganiseerd en zijn er trainingen gegeven. Ook is er een participatietraject opgestart voor het organiseren van activiteiten rondom de skatebaan.

ONVOLDOENDE DRAAGVLAK Het college vervolgt: ,,Eén van de andere adviezen was om ontmoeting van jongeren via de lokale horeca te bevorderen. Ondanks de sluiting van de horeca is, het organiseren van jongerencafés, diverse keren in het overleg met het horecaberaad besproken. Er is onvoldoende draagvlak bij de horeca om hiermee te starten. Het advies ‘platform voor baantjes op social media’ is voorgelegd aan Winkel Centrum Putten (WCP). Daarbij heeft WCP aangegeven dat wanneer er ruimte ontstaat om aan de slag te gaan met het advies dat zij in samenwerking met de jongeren de mogelijkheden gaat bekijken.”

STRUCTURELE AANDACHT ,,Zelf zijn wij als college ook de gesprekken aangegaan met de initiatiefnemers van de open brief, Lotte en Joyce. Want aandacht voor jongerenparticipatie is niet iets tijdelijks, maar verdient structureel de aandacht. We kijken dan ook graag samen met de jongeren, het jongerenwerk en andere partners naar welke behoefte jongeren hebben en op welke actieve en eigentijdse manier zij kunnen participeren en waar mogelijk betrokken kunnen worden bij keuzes die voorliggen. Ervaring leert dat dit het best werkt op een natuurlijk moment, op de juiste vindplaatsen, op een gerichte manier en aansluitend op de belevingswereld van jongeren. Daarbij zoeken we in eerste instantie aansluiting met bestaande projecten en gaan we expliciet in op de vraagstukken van jongeren. We willen de jongerenparticipatie lokaal verankeren en breder onder de aandacht te brengen bij deze doelgroep.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie