Afbeelding
Gemeente Putten

Wij Putten: ‘Zorgen om strenge stikstofzone delen met nieuw gekozen leden Provinciale Staten’

7 maart 2023 om 10:21 Politiek

PUTTEN Wij Putten wil dat het college de zorgen over een mogelijk strenge stikstofzone deelt met de op 15 maart nieuw gekozen leden van de Provinciale Staten.

De provincie en de gemeenten zijn samen verantwoordelijk voor de uitwerking van het kabinetsbeleid op het gebied van stikstof. In het kader daarvan overweegt de Gelderse CDA-gedeputeerde Peter Drenth een twee kilometer brede stikstofzone rond de Natura-2000-gebieden in te stellen, waar een strenger stikstofregiem gaat gelden dan in de rest van Gelderland. ,,Dat klinkt niet zo heel gek”, zegt fractievoorzitter Herman Luitjes van Wij Putten, “maar dat heeft grote gevolgen voor Putten. Want we hebben hier twee Natura-2000-gebieden: aan de oostkant de Veluwe en de Arkemheense polders en het Randmeer aan de westkant.”

Concreet komt het erop neer dat bouwprojecten in de gevarenzone komen, want hier gaan strengere beperkingen gelden als het gaat om de uitstoot van stikstof. “De nieuwe wijk Halvinkhuizen ligt voor de helft binnen die zone en de Bosrande op het voormalige Sligroterrein zelfs helemaal. Maar ook de bestaande bedrijventerreinen Keizerswoert, Hoge Eng en Ambachtstraat vallen er zo goed als helemaal in.”

Luitjes vervolgt: ,,Natuurlijk is Wij Putten trots op de Veluwe en zijn we zuinig op onze natuur. Maar we moeten wel voorkomen dat er in Putten binnenkort nergens meer een vergunning voor wordt afgegeven, net als in Brabant. Geen woningbouw, geen nieuwe bedrijventerreinen, geen aanleg zuidelijke ontsluitingsweg et cetera. We moeten zien te voorkomen dat we voor langere tijd op slot gaan en verworden tot een openluchtmuseum.”

De gemeente Putten moet het ijzer smeden als het heet is, stelt de fractievoorzitter. Wij Putten hoopt dan ook komende donderdag in de gemeenteraad steun te krijgen voor de oproep. ,,Het college moet na de verkiezingen namens de raad een helder signaal afgeven aan de nieuwe Statenleden en de informateur van het nieuw te vormen college van Gedeputeerde Staten. Laat de provincie Putten niet op slot zetten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie