Afbeelding
Pixabay

Twee inwoners van Putten vangen bot bij Raad van State

29 april 2020 om 16:55 Rechtbank

PUTTEN De plannen voor de bouw van twee appartementengebouwen met in totaal maximaal 26 sociale huurwoningen aan de Wallenbergstraat in Putten kunnen worden voortgezet. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het verzoek van twee inwoners om een voorlopige voorziening te treffen afgewezen.

Wijnand Kooijmans

De twee wilden de start van de bouw uitstellen totdat de Raad van State een besluit had genomen over hun bezwaar tegen het bestemmingsplan, waarin staat dat de komst van de twee appartementencomplexen is toegestaan. In verband met het coronavirus zijn alle partijen telefonisch gehoord door de voorzieningenrechter.

VERZOEK Omdat de Woningstichting Putten (WSP) op korte termijn de benodigde vergunning wil aanvragen voor de bouw, deelt de rechter wel de mening van de bezwaarden dat er sprake is van een spoedeisend karakter van hun verzoek. Maar ziet, alles beoordeeld, geen noodzaak de gevraagde voorlopige voorziening te treffen.

De twee inwoners voerden aan dat voormalig wethouder Nico Gerritsen zich intimiderend heeft opgesteld en dat zij onvoldoende zijn geïnformeerd. De rechter vindt echter dat dit bezwaar geen direct verband houdt met de rechtmatigheid van het besluit. Zelfs wanneer de besluitvorming niet zorgvuldig is verlopen hoeft dit, zo vindt hij, niet tot de uitkomst te leiden dat het besluit uiteindelijk geen stand kan houden bij de definitieve beoordeling van hun bezwaren in de zogenoemde bodemprocedure.

SPORTVELD Bezwaar van de twee is dat de komst van het appartementencomplex ten koste gaat van het sportveld. Dat is in hun ogen in strijd met het gemeentelijk beleid. Omdat er parkeerplaatsen zijn gepland voorzien zij problemen tussen parkeerders en sporters. Ook vrezen ze verlies van waardevol groen.

Volgens de voorzieningenrechter verdwijnt het sportveld niet totaal en is daarmee ook geen sprake van strijdigheid met het gemeentelijk beleid. Het sportveld wordt weliswaar kleiner, maar de gemeenteraad van Putten heeft dat bij de afweging van alle belangen aanvaardbaar gevonden. Dit ook gezien in het belang van de behoefte aan woningbouw in de gemeente.

BESLUIT Bij het besluit speelt ook een rol dat er planologisch mogelijkheden bestonden om het gebied al een andere invulling te geven. Op grond van het geldende bestemmingsplan was een woonwagencentrum mogelijk met zeven standplaatsen. Van de oorspronkelijke grootte van het sportveld van 1.560 vierkante meter blijft rond de 850 vierkante meter over.

Omdat er parkeerplaatsen nabij het sportveld worden gerealiseerd is er, naar de mening van de voorzieningenrechter, geen grond aan te nemen dat het sportveld in de toekomst onbruikbaar wordt. De waardevolle herinneringsboom langs de Jan Nijenhuisstraat blijft behouden. Verder zijn er geen waardevolle bomen in het gebied en is dit, door de indieners van de aanvraag, ook niet bestreden.

ALTERNATIEF Dat de raad niet is meegegaan in een aangedragen alternatief is op basis van redelijke argumenten genomen naar het oordeel van de rechter. Dat plan zou er toe hebben geleid dat er minder appartementen kunnen worden gebouwd. Bovendien zou een groot deel van de bewoners van de nieuwe appartementen hinder ondervinden van een bedrijvigheid aan de overzijde van de Jan Nijenhuisstraat.

Ook wordt niet meegegaan in de stelling van de twee inwoners dat hun woon- en leefklimaat wordt aangetast en dat het plan niet bijdraagt aan de integratie omdat uitsluitend huurwoningen worden gerealiseerd. De gevolgen voor de twee worden door de voorzieningenrechter niet als zodanig beoordeeld dat daarom de twee appartementencomplexen niet kunnen worden gebouwd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie