Afbeelding
Gemeente Putten

Geen extra grondwater nodig voor bosbad

2 april 2020 om 13:24 Recreatie

PUTTEN Voor het gebruik van de wildwaterbaan kan het Bosbad Putten voldoende water ompompen binnen de huidige vergunning. De bedrijfsvoering komt dan, zo geeft de dagelijkse leiding van het bad aan, ook niet in gevaar.

Wijnand Kooijmans

Het Puttense college van burgemeester en wethouders zegt dit in antwoord op vragen van Ellis van Dam (Gemeentebelangen).  Het gebruik van grondwater door het Bosbad is, zo zegt het college, niet uniek. Veel zwembaden doen dit waarbij het moeilijk is aan te geven of en in welke mate dit invloed heeft op het grondwaterpeil. Om hierover meer duidelijkheid te krijgen is het college in gesprek met het Waterschap Vallei & Veluwe.

Er wordt op gewezen dat er de afgelopen jaren sprake is van een dalende trend is in het grondwatergebruik door het Bosbad. Door nieuwe wetgeving wordt wel verwacht dat vaker moet worden gespoeld. De recent verleende vergunning voor het oppompen van achtduizend kuub per jaar is hiervoor ook bestemd. De oorspronkelijke aangevraagde 22.000 kuub was te royaal ingeschat. In 2020 wordt bekeken of de huidige vergunning ook op langere termijn volstaat.

Er wordt niet verwacht dat het huidige grondwaterverbruik leidt tot een extra exploitatierisico. Er wordt ingezet op een duurzame bedrijfsvoering, waarbij ook kritisch wordt gekeken naar het waterverbruik. De huidige vergunning geeft de verplichting om binnen zes jaar met een waterbesparingsplan te komen. Daarnaast zijn er ideeën om gebruikt water terug te brengen in de bodem.

In algemene zin wordt er op dit moment door verschillende specialisten in de regio gekeken naar de grondwaterproblematiek. Indien nodig zet het Puttense college voor specifiek Puttense aangelegenheden externe specialisten in en treedt men hierover in contact met waterschap en provincie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie