Fietspaaltje
Fietspaaltje Marieke Michielsen

Paaltje bij fietstunnel verwijderd

29 juni 2020 om 16:15 Verkeer en vervoer

PUTTEN De gemeente Putten heeft vrijdag 26 juni een stalen paaltje dat auto's moet weren uit de fietstunnel onder de Nijkerkerstraat verwijderd. Aanleiding was een ongeval in het weekend ervoor met een fietser die door een botsing tegen het paaltje ongelukkig ten val kwam.

Marieke Michielsen 

De 39-jarige Van den Bor fietste op zaterdagavond 20 juni met twee vrienden vanuit het centrum door de fietstunnel in de richting van zijn huis in Bijsteren. Zijn vrienden fietsten voor hem en ontweken het paaltje door er ieder langs een kant omheen te rijden. Van den Bor die het paaltje pas laat zag, kon het niet ontwijken en viel. Hij raakte even buiten bewustzijn. Zijn vrienden belden 112 en even later werd hij met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek hij een zware hersenschudding en een gebroken kaak te hebben opgelopen. Volgens Van den Bor zijn er meer mensen die ongelukkig ten val kwamen door een botsing tegen dit paaltje. Een paar maanden eerder liep een fietser ook al ernstige verwondingen op door een botsing tegen een vergelijkbaar paaltje verderop hetzelfde fietspad. Dit paaltje werd al eerder door de gemeente verwijderd.

De gemeente Putten heeft de afgelopen jaren veel aandacht voor fietspaaltjes. Landelijke ontwikkelingen vanuit de Fietsbond waren hiervoor volgens de gemeente mede de aanleiding. De Fietsbond wees in 2014 al op de nadelen van de paaltjes. ,,Paaltjes zijn niet alleen een permanente vorm van discomfort voor fietsers. Ze zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van enkelvoudige fietsongevallen. Elk jaar worden een paar honderd fietsers in het ziekenhuis opgenomen vanwege een aanrijding met een paaltje.'' Op diverse plekken in Putten zijn sindsdien stalen fietspaaltjes vervangen door flexibele kunststof paaltjes, die veiliger zijn, in combinatie met markering voor een betere zichtbaarheid. Een voorbeeld hiervan is de kruising Voorthuizerstraat-Bilderdijkstraat-Korte Kerkstraat. Paaltjes blijven daar nodig, volgens de gemeente, omdat auto’s anders het fietspad gebruiken en dat gevaarlijke situaties oplevert.

Daarnaast zijn er paaltjes verwijderd die niet per se noodzakelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is het paaltje dat stond op het fietspad Krachtighuizerweg aan de kant van de Oude Prinsenweg. Woordvoerder Menno Everts namens de gemeente Putten: ,,Momenteel zijn we de nog resterende situaties aan het inventariseren, zodat we ook op die plekken een afgewogen keuze kunnen maken: geen paaltje of een flexibel paaltje én markering.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie