Momenteel is de gemeente volop bezig met de uitvoering van de reconstructie van het noordelijk deel van de Waterweg, de Kiefveldersteeg en de Vanenburgerallee. Deze werkzaamheden worden in december 2020 afgerond.
Momenteel is de gemeente volop bezig met de uitvoering van de reconstructie van het noordelijk deel van de Waterweg, de Kiefveldersteeg en de Vanenburgerallee. Deze werkzaamheden worden in december 2020 afgerond. Annemieke Westphal

Oppositiepartijen stellen vragen over gewijzigd bestemmingsplan Zuiderzeestraatweg

6 oktober 2020 om 13:55 Verkeer en vervoer

PUTTEN De start van de reconstructie Zuiderzeestraatweg/Waterweg en de aanleg van het bijbehorende fietspad loopt een behoorlijke vertraging op. Het bestemmingsplan is in beroep door de Raad van State vernietigd en het college gaat aan de slag met het maken van een gewijzigd bestemmingsplan. De beide oppositiepartijen CDA en Gemeentebelangen hebben hier vragen over aan het college gesteld. 

Zo wilde het CDA weten of het bestemmingsplan nu op korte termijn wordt aangepast. ,,De Raad van State stelde de appellant in het gelijk, omdat een groter stuk van het terrein van de eiser zou worden herbestemd dan voor de uitvoering van het project nodig is. Heeft er wel voldoende overleg plaatsgevonden tussen de eiser en de gemeente, en gaat het college de bezwaarmaker bij de noodzakelijke aanpassing betrekken?” vraagt Van de Koot van het CDA. 

OVERLAST ,,De Zuiderzeestraatweg en de Waterweg verkeren al langer in zeer slechte staat. Dit leidt tot overlast voor gebruikers, zoals gebruikscomfort, kans op schade. Maar ook voor aanwonenden, vanwege het geluid van ‘stuiterende’ vrachtauto’s en landbouwvoertuigen”, vervolgt Van de Koot. ,,Ziet het college mogelijkheden om de overlast voor gebruikers en aanwonenden te verminderen door het nemen van noodmaatregelen aan de weg?” 

Verder wil het CDA weten of het college bereid is om het traject te ontlasten door de afsluiting Stenenkamerseweg tijdelijk op te heffen. De beantwoording van het college luidt: ,,Er heeft overleg plaatsgevonden in het voortraject, maar dat heeft niet tot overeenstemming geleid. Op dit moment vinden gesprekken plaats met diverse deskundigen over de te lopen koers. Ook staan gesprekken gepland met de twee eigenaren die hun grond nog niet verkocht hebben aan de gemeente. Een van deze eigenaren heeft beroep ingesteld tegen het plan. Afhankelijk van de uitkomsten hiervan zal het college een besluit nemen over het (opnieuw) opstarten van de procedure en de wijze van bestemmen in dit nieuwe plan. De doorlooptijd van een bestemmingsplanwijziging bedraagt tenminste een half jaar. Er moet opnieuw een ontwerp ter inzage worden gelegd en er kunnen opnieuw zienswijzen worden ingediend.” 

NOODMAATREGELEN Volgens het college zijn er al noodmaatregelen aan de weg uitgevoerd om de overlast voor gebruikers en aanwonenden te verminderen. ,,In 2019 hebben we op de betreffende trajecten een adviessnelheid van 40 kilometer per uur ingesteld en de verzakkingen met gietasfalt uitgevlakt. En afgelopen voorjaar hebben we opnieuw verzakkingen hersteld.” 

Het college ziet geen reden om de afsluiting Stenenkamerseweg tijdelijk op te heffen en de verkeersveiligheid op deze weg daarmee in het geding te brengen. ,,Door de uitgevoerde noodmaatregelen kan het noodzakelijke verkeer, met aangepaste snelheid, de route Zuiderzeestraatweg-Waterweg blijven gebruiken. Doorgaand verkeer tussen Putten en de A28 kan gewoon via de primaire routes, zoals de N798 naar aansluiting Nijkerk en de N303 naar aansluiting Ermelo.”

OVEREENSTEMMING Koornneef van Gemeentebelangen wil van het college weten wat de stand van zaken is met betrekking tot de aankoop van de gronden. ,,De gemeente beschikt nog niet over alle benodigde gronden. Ten aanzien van 31 perceelgedeelten is overeenstemming bereikt. Voor de overige vijf perceelgedeelten, verdeeld over twee eigenaren, is nog geen overeenstemming bereikt. Wij besloten afgelopen juli om de administratieve onteigeningsprocedure op te starten voor deze vijf perceelgedeelten waarover nog geen overeenstemming is bereikt. Deze percelen bevinden zich aan de Zuiderzeestraatweg”, aldus het college.

Het college hoopt nu dat de werkzaamheden aan de Zuiderzeestraatweg en de Waterweg in het vierde kwartaal van 2021 of aan het begin van 2022 van start kunnen. Maar in geval van beroep tegen het nieuwe bestemmingsplan en/of een onteigeningsprocedure zal deze planning moeten worden aangepast. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie