Afbeelding
Rik Bronkhorst

Raad van State vernietigt plan vrijliggend fietspad Putten

19 augustus 2020 om 20:41 Politiek

PUTTEN Het bestemmingsplan voor de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de Zuiderzeestraatweg/Waterweg in Putten is vernietigd door de Raad van State. Het fietspad was onder meer gepland langs het kruispunt van de Kuiterweg en de Vanenburgerallee. In het plan was ook de reconstructie van dit kruispunt meegenomen.

Wijnand Kooijmans

Tegen het plan was beroep aangetekend door een eigenaar van een perceel grond langs het beoogde fietspad. Hij kwam vooral in het geweer tegen het feit dat aan een deel van zijn perceel, ten noorden van de sloot de bestemming ‘verkeer’ was gelegd in het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan. 

De aanwijzing van 330 vierkante meter van zijn gronden is naar de mening van de klager disproportioneel omdat naar zijn mening met zekerheid kan worden vastgesteld dat voor de realisering van het plan veel minder grond nodig is.

TUIN Dat de gemeenteraad heeft bepaald dat de gronden, indien niet nodig, ook als tuin of erf mogen worden gebruikt doet, zo vindt de Puttenaar, niet ter zaken. Hij vreest voor financiële schade en aantasting van zijn woon- en leefklimaat. Ook heeft de raad naar zijn mening onvoldoende laten meewegen dat de aangewezen gronden onderdeel uitmaken van een beschermd rijksmonument.

De raad was van oordeel dat de aangewezen gronden nodig zijn om te waarborgen dat de reconstructie van de weg en de aanleg van het fietspad daadwerkelijk mogelijk zijn. Waarbij ook de garantie is gegeven dat het plan goed wordt ingepast in het landgoed en de monumentale laanstructuur niet wordt aangetast.

MEEWERKEN Tijdens de zitting van de Raad van State heeft de indiener van het bezwaarschrift aangegeven mee te willen werken aan de realisatie van het fietspad. En ook geen bezwaar te hebben tegen de aanwijzing van zijn gronden maar dan niet verder dan één meter vanaf de sloot. De door de raad gekozen afstand betekent dat er een verkeersbestemming op zijn gronden zou komen tot op 3,5 meter afstand van zijn woning.

Het hoogste Nederlandse rechtscollege vindt dat de raad onvoldoende inzichtelijk heeft gemaakt dat aanwijzing van de totale oppervlakte van de gronden uit een oogpunt van flexibiliteit noodzakelijk is voorde realisatie van het fietspad of voor de uitvoerbaarheid van het plan.

VERNIETIGD Omdat de gronden onlosmakelijk samen hangen met de uitvoering van het totale plan is dit voor de Raad van State reden het totale bestemmingsplan te vernietigen. Daarmee is de aanleg van het fietspad van de baan tot een nieuw bestemmingsplan door de raad wordt vastgesteld. 

Hierin kan dan rekening wordt gehouden met de uitspraak van de Raad van State. De gemeente had al besloten voorrang te geven aan de uitvoering van een ander deel van de reconstructie van de wegen in het gebied Steenenkamer. Ook al omdat geen overeenstemming was bereikt over de aankoop van alle benodigde gronden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie