Buurtschap Krachtighuizen wil meer aandacht voor de rechte wegen
Buurtschap Krachtighuizen wil meer aandacht voor de rechte wegen Wijnand Kooijmans

Onderzoek naar doorgaand verkeer door centrum Putten en verkeersmaatregelen in Maatregelen in Krachtighuizen

28 februari 2023 om 11:36 Verkeer en vervoer

PUTTEN Door de gemeente wordt in september gestart met een onderzoek naar het doorgaand verkeer over onder meer de Harderwijkerstraat in Putten. Het kost, zo zegt wethouder Sander van Nieuwenhuizen echter te veel geld hierbij alle doorgaande wegen in Putten te betrekken. Hij deed deze uitspraak tijdens de behandeling van het gemeentelijk verkeers-en vervoersplan (GGPV).

In het plan is opgenomen dat voor het nemen van maatregelen die de verkeersveiligheid moeten verbeteren in de periode tot 2027 een bedrag beschikbaar komt van 965.000 euro. Naast het aanvullend budget van vijfduizend euro voor onderzoek en acties dit jaar en de 75.000 euro die hiervoor in 2024 aanvullend wordt uitgetrokken. Structureel wordt vanaf 2025 hiervoor twintigduizend euro uitgetrokken.

KRACHTIGHUIZEN

Door Tim van Ramselaar werd namens de werkgroep Veilig Verkeer Krachtighuizen gepleit voor maatregelen in dit gebied. Naast de tweeduizend bewoners wordt van de wegen in dit gebied ook door veel toeristen gebruik gemaakt. De verkeersituatie wordt vooral door fietsers en wandelaars als onveilig ervaren.

Er wordt, zo geeft Van Ramselaar aan, te snel gereden. Eigen inwoners worden hierop ook aangesproken. Maar het zijn vooral ook vakantiegangers die komend vanaf de Voorthuizerstraat het gebied inrijden en dan ineens worden geconfronteerd met een rechte weg waarop maar dertig kilometer per uur mag worden gereden.

WELKOMSTPOORT

Reden voor Van Ramselaar te pleiten voor een welkomstpoort waarin bezoekers wordt geattendeerde op de toegestane snelheid en dat ze een toeristisch gebied inrijden. Ook wordt gepleit voor het vaker attenderen op de toegestane snelheid door meer borden te plaatsen en de snelheid ook op de weg te projecteren. Naast de komst van een fietsstraat zodat automobilisten weten dat fietsers en wandelaars voorrang hebben.

De wethouder zegt dat de gemeente met de werkgroep in gesprek wil blijven om, naast al op stapel staande verbeteringen, te bezien wat verder mogelijk is. Vanuit de werkgroep Harderwijkerstraat werd nogmaals gepleit voor een verbod op doorgaand vrachtverkeer en tractoren. Met het op te zetten onderzoek wil het college van burgemeester en wethouders inzicht krijgen om hoeveel voertuigen het gaat en welke maatregelen noodzakelijk zijn. Aan een verbod ziet hij ook nadelen kleven omdat moeilijk te bepalen valt wie doorgaand verkeer of bestemmingsverkeer is en wie dan wel of geen prent moet krijgen.

BUSLIJNEN

De wethouder is blij dat voor de komende dertien jaar de buslijnen die Putten aandoen veilig zijn gesteld. Met uitzondering van de buslijn richting Garderen. Hierover moet over twee jaar een besluit worden genomen. Bij het NS-station en aan de Voorthuizerstraat zijn hubs gepland voor het openbaar vervoer.

De gemeente werkt verder aan een laadpalenvisie. Volgens de wethouder is er een flinke inhaalslag gemaakt. Hij weet niet wat de gevolgen zijn van de huidige overbelasting van het elektriciteitsnetwerk.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie