Afbeelding
Moerschy/Pixabay

Voorrang voor starters uit gemeente Putten zelf

25 februari 2020 om 14:45 Wonen Putten Praat Mee!: groeien we groot of groen?

PUTTEN Alleen mensen met een sociale en/of maatschappelijke binding komen in aanmerking voor een starterslening van de gemeente Putten. Een amendement van Gemeentebelangen, SGP, ChristenUnie en Wij Putten werd aangenomen met uiteindelijk ook de steun van het CDA.

Wijnand Kooijmans

Henk Koornneef (Gemeentebelangen) wil jongeren uit Putten zelf een kans geven op de woningmarkt. Hij vindt dat ze daarbij niet moeten concurreren met inwoners van andere plaatsen maar hen juist een steuntje in de rug moet worden gegeven. Volgens hem is het van belang dat jongeren in Putten kunnen blijven wonen.

LAND Niet iedereen in het hele land moet in aanmerking kunnen komen voor een starterslening. Volgens Koornneef wordt het dan een algemene subsidie om in Putten te komen wonen. Hij kreeg de handen niet op elkaar voor zijn amendement dat startersleningen ook moeten worden verstrekt voor woningen met een hogere koopprijs.

Hij is bang dat nu jonge gezinnen met kinderen naast de starterslening grijpen omdat deze dan alleen is bestemd voor kleinere woningen. De andere partijen delen deze vrees niet. Met wethouder Ewoud 't Jong zijn zij van mening dat de starterslening bestemd is voor starters die een goedkope woning kunnen kopen. De leeftijdsgrens voor de starterslening is wel verhoogd naar 39 jaar.

WOONVISIE Erik van Hemel (ChristenUnie) had liever gezien dat de starterslening aan de raad was voorgelegd na het vaststellen van de nieuwe Woonvisie. Een hogere prijs van woningen waarvoor een starterslening kan worden verkregen ziet hij niet zitten. ,,Wij zijn geen hypotheekverstrekker."

GESCHRAPT Wethouder Ewoud 't Jong geeft aan dat het college van burgemeester en wethouders de bindingseisen niet meer van deze tijd vindt en ze daarom ook had geschrapt uit de verordening. Hij ziet wel als voordeel dat de oorspronkelijke regel dat men zes jaar in Putten woonachtig moet zijn is omgezet naar vier jaar.

't Jong sluit ook niet uit dat de bindingseis sneuvelt wanneer iemand van buiten Putten bezwaar maakt tegen het afwijzen van een verzoek om een starterslening te krijgen. De starterslening bedraagt maximaal 40.000 euro per woning en er is nog 1,3 miljoen euro beschikbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie