Wethouder Ewoud 't Jong denkt dat het geplande aantal woningen tot 2025 ook wordt gehaald.
Wethouder Ewoud 't Jong denkt dat het geplande aantal woningen tot 2025 ook wordt gehaald. Wijnand Kooijmans

Meer sociale woningbouw

15 mei 2020 om 11:07 Wonen

PUTTEN Meerdere partijen willen toch nog sleutelen aan de verdeling van de percentages woningen binnen de vast te stellen woonvisie. Dat werd duidelijk tijdens de raadscommissie Ruimte waar meerdere partijen aangaven in de raad met amendementen te komen. Veelal is de insteek nog een groter percentage woningen in de sociale sector te verwezenlijken.

Wijnand Kooijmans

Naar aanleiding van een eerdere behandeling heeft het college van burgemeester en wethouders de visie al aangepast. Uitgegaan wordt van de bouw van zevenhonderd woningen in de periode 2020 tot 2025. Dat moet volstaan voor de autonome groei. Vanwege de hoge behoefte aan woningen in de sociale huursector heeft het college besloten het percentage in het woningbouwprogramma te verhogen naar dertig procent.

DRUK Indien de druk op de sociale huur in de toekomst afneemt, houdt het college de mogelijkheid open het aantal huurwoningen dat de Woningstichting Putten (WSP) mag verkopen te verhogen. Gezien de eerdere opmerkingen vanuit de raadscommissies is het totaal aantal betaalbare woningen nu op 55 procent gelegd van de totale woningbouw. Om dat te bereiken wil het college de categorie middeldure koop met vijf procent verlagen naar twintig procent.

Het college vindt dat ook gekeken moet worden naar andere woningtypes waarbij gestapelde bouw niet wordt uitgesloten. Bij projecten tot twintig procent wordt het aandeel sociale huur niet dwingend opgelegd. Dat levert kritiek op van Henk Koornneef (Gemeentebelangen) die vindt dat ook in kleinere projecten vastgehouden moet worden aan het percentage sociale huurwoningen. Volgens wethouder Ewoud ’t Jong is dat in de praktijk niet of nauwelijks te realiseren al wil het college hierop wel aandringen.

SUBSIDIE Door de gemeente worden al ambtelijke gesprekken gevoerd met de provincie Gelderland over een eventuele financiële bijdrage vanuit die hoek. De provincie heeft aangegeven 32 miljoen te willen investeren in extra woningbouw. Volgens ’t Jong zijn de voorwaarden snel en betaalbaar wonen en flexibiliteit. Binnenkort komt het college met voorstellen rond de bouw van flexwoningen.

HAALBAAR Wethouder ’t Jong geeft aan te verwachten dat het aantal van zevenhonderd woningen tot 2025 wordt gehaald. Onder meer door de bouw in Rimpeler. Hij gaf aan dat ook voor de 'lelijkste plek van Putten aan de Bakkerstraat' inmiddels een vergunning is afgegeven voor de bouw van zeventien appartementen. Ook is er binnen het college aandacht voor de bouw van zogenoemde 'knarrenhofjes' voor ouderen. Hoogbouw wordt door Gemeentebelangen op voorhand uitgesloten.

Met de woonvisie moet een eind worden gemaakt aan het dalend aantal inwoners in de gemeente Putten. Vooral jonge gezinnen vertrekken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie