De woningbouw in Rimpeler moet er toebijdragen dat de gewenste bouw van 1100 nieuwe woningen in 2025 wordt gehaald.
De woningbouw in Rimpeler moet er toebijdragen dat de gewenste bouw van 1100 nieuwe woningen in 2025 wordt gehaald. Wijnand Kooijmans

Bouw meer sociale woningen

29 mei 2020 om 09:08 Wonen

PUTTEN In de woonvisie 2020-2025 wordt meer ingezet op de bouw van betaalbare koopwoningen. Dat is het gevolg van een amendement, ingediend door Joyce Kamphuis (Wij Putten), ondersteund door alle fracties in de Puttense gemeenteraad.

Wijnand Kooijmans

De voorgestelde verdeling van het college van burgemeester en wethouders is, zo geeft Kamphuis aan, niet in lijn met het coalitieakkoord. Er dient meer te worden gebouwd voor woningzoekenden die geen 450.000 euro hebben te besteden. Mede gezien het geringe aanbod aan betaalbare woningen.

SOCIALE Van de nieuw te bouwen woningen moet dertig procent worden gebouwd in de sociale huur. Het percentage sociale koop tot 210.000 euro moet vijftien procent bedragen, betaalbare koop tussen de 210.000 en 265.000 euro eenzelfde percentage. In de middeldure koop tussen de 265.000 en 350.000 euro moet twintig procent van alle te bouwen woningen worden gerealiseerd. In de dure koop van 350.000 euro of meer gaat het om vijftien procent. Van huurwoningen in de vrije sector tot maximaal 950 euro moet het aandeel nieuwbouw vijf procent zijn.

Henk Koornneef (Gemeentebelangen) blijft van mening dat Putten achterloopt als het gaat om voldoende woningbouw. Alleen door de bouw in Rimpeler is er sprake van een opleving. Ten aanzien van zijn pleidooi voor het snel het bouwen van flexwoningen geeft wethouder Ewoud ’t Jong aan dat de raad hier binnenkort een voorstel over mag verwachten.

PRIJZEN Volgens Koornneef is Putten inmiddels de gemeente met de duurste woningen, Rozendaal wellicht uitgezonderd omdat daar vrijwel alleen villa’s staan. Gemeentebelangen wil dat ook bij particuliere bouwprojecten tot twintig woningen minimaal dertig procent sociale huurwoningen moet zijn. Indien daaraan niet kan worden voldaan wil Koornneef dat de initiatiefnemer minimaal 45 procent sociale koop moet realiseren.

Indien dat ook niet kan, moet een bijdrage worden gevraagd voor het verervingsfonds dat Putten op korte termijn wil instellen. Dit fonds heeft tot doel dat hierin geld wordt gestort indien niet aan het percentage sociale woningbouw kan worden voldaan. Dat geld kan dan worden besteed aan de realisatie van meer sociale woningbouw op een andere locatie.

STEUN Hiervoor kreeg Gemeentebelangen de handen niet op elkaar bij de andere partijen. De vrees bestaat dat dat kleinere plannen helemaal niet meer tot stand komen. De financiële haalbaarheid komt dan onder druk te staan.

Jan van Meerveld (CDA) wil graag op korte termijn enkele locaties voor de bouw van een zogenoemd knarrenhof voor ouderen. Hij wijst daarnaast op het gegeven dat veel jongeren uit de gemeente Putten vertrekken door het gebrek aan betaalbare woningen. Wethouder 't Jong zegt toe zich in te zetten voor het halen van de nieuwe percentages maar kan geen garanties geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie