Met het besluit de wet voorkeursrecht op percelen in Putten-Zuid te leggen heeft de gemeente grip op ontwikkelingen in dit gebied
Met het besluit de wet voorkeursrecht op percelen in Putten-Zuid te leggen heeft de gemeente grip op ontwikkelingen in dit gebied Donkersgoed Multimedia

In 2023 start bouw in Putten-Zuid

13 juli 2020 om 09:40 Wonen Putten Zuid

PUTTEN Zonder tegenslag kan in Putten-Zuid in 2023 de eerste woning worden gebouwd. Komen er bezwaren, dan is dat wellicht pas een jaar later. Dat werd duidelijk tijdens de presentatie van de huidige stand van zaken rond de ontwikkeling van het toekomstige woningbouwgebied.

Wijnand Kooijmans

Op een belangrijk deel van het gebied is inmiddels door het college van burgemeester en wethouders de wet voorkeursrecht gemeenten gelegd (WVG). Dat betekent dat grondeigenaren bij de verkoop van hun perceel dat als eerste dienen aan te bieden aan de gemeente. Binnen drie maanden moet de raad het besluit bekrachtigen.

DASSENBURCHT Op dit moment wordt onder meer onderzoek gedaan naar de flora en fauna in het gebied. Vanuit de commissies economie, bestuur en openbare ruimte en ruimte, werd ook aangedrongen op haast. Mede omdat al bekend is dat een dassenburcht in het gebied aanwezig is. Men wil een herhaling voorkomen van het huidige gebied Rimpeler waar momenteel wordt gebouwd. Daar kwam de aanwezigheid van dassen pas in een laat stadium aan het licht, hetgeen tot enige vertraging leidde. Bij het onderzoek wordt ook gekeken of er andere beschermde diersoorten of planten voorkomen.

Op dit moment wordt, zo geeft projectleider Annemiek Hoitinga aan, onder meer gewerkt aan een agenda van de toekomst waarin de ambities voor Putten-Zuid moeten worden vastgelegd. Het gaat dan onder meer over de vraag of de toekomstige woonwijk kan worden ontsloten via bestaande wegen of hier een nieuwe ontsluiting voor moet worden aangelegd. Onderzoek hiernaar wordt uitgevoerd door het bureau Goudappel Coffeng.

STIKSTOF Er wordt, zo zegt wethouder Koekkoek, ook nadrukkelijk gekeken naar de momenteel spelende discussie over stikstof. Een deel van de huidige uitstoot wordt teruggebracht door het stoppen van bedrijven. Maar duidelijk moet worden of dat voldoende compensatie biedt. Ook worden de aanwezige bomen en gebouwen ingemeten. Het feit dat er sprake is van een versnipperd gebied als het gaat om het eigendomsrecht maakt dit, zo zegt Hoitinga, best tot een ingewikkeld proces.

Een vraag van Henk Koornneef (Gemeentebelangen) of het college niet te laat is met het vestigen van het voorkeursrecht is, zo zegt wethouder Koekkoek, moeilijk te beantwoorden. Zo’n besluit kan worden genomen wanneer definitief bekend is dat een gebied ook daadwerkelijk als woningbouwlocatie wordt aangewezen. Indien zo’n gebied in de openbaarheid komt, kan niet worden voorkomen dat projectontwikkelaars hier hun slag slaan door gronden aan te kopen.

FASERING Duidelijk is dat vanuit de raad wordt gekozen voor een gefaseerde bouw waarbij de gebieden waar de minste problemen bestaan als eerste aan bod dienen te komen. In het najaar wil het college het gesprek aangaan met betrokkenen en belanghebbenden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie