Na sloop van stallen mogen in het buitengebied nieuwe huizen worden gebouwd.
Na sloop van stallen mogen in het buitengebied nieuwe huizen worden gebouwd. Archieffoto Henk Hutten

Vijfendertig nieuwe huizen op ‘boerenkavels’ Putten

8 april 2021 om 07:08 Wonen

PUTTEN Door functieverandering van agrarische bedrijven zijn in Putten in de afgelopen vijf jaar 35 nieuwe woningen gebouwd op 24 kavels. Daarnaast kregen 45 agrarische bedrijfswoningen vanaf 2016 tot en met 2020 de bestemming ‘reguliere woning’.

In totaal werden in deze periode 49 ruimtelijke procedures gevoerd voor functieverandering bij stopzetting van een boerenbedrijf en sloop van agrarische bedrijfsgebouwen.

Van deze 49 procedures waren er 24 bedoeld voor de hierboven genoemde 24 nieuwe bouwkavels, samen goed voor 35 extra huizen. 

Met de overige 25 procedures zijn na de functieverandering agrarische ‘sloopmeters’ verkocht aan derden. De ‘sloopmeters’ mogen worden gebruikt om op andere locaties bestaande woningen te vergroten of meer bijgebouwen mogelijk te maken. 

VOORKEUR Dat blijkt uit een gemeentelijke evaluatie van het functieveranderingsbeleid. Opvallend is dat er in de afgelopen vijf jaar maar één wijzigingsplan is geweest voor het omvormen van een veehouderij naar een niet-agrarisch bedrijf.

,,De voorkeur gaat vaak uit om te kiezen voor verhandeling van de sloopmeters in de regio of voor het bouwen van een extra woning. Het merendeel van de aanvragers voor functieverandering bereikt ook de pensioengerechtigde leeftijd of stopt anderszins met werken en wil blijven wonen op de locatie’’, luidt de verklaring in de evaluatie.

DEMPEND EFFECT De verkoop van vierkante meters aan derden na sloop van agrarische bebouwing is mogelijk sinds de laatste wijziging van het beleid voor functieverandering in 2016. 

Volgens de gemeente is daardoor een ,,dempend effect’’ gekomen op extra woningen in het buitengebied. ,,Het buitengebied wordt hierdoor minder bebouwd met nieuwe woningen en bestaande situaties kunnen dankzij de ‘sloopmeters’ aan de wensen van bewoners worden aangepast.’’

AANPASSINGEN Uit de evaluatie blijkt volgens burgemeester en wethouders dat het beleid voor functieverandering op enkele punten moet worden aangepast. 

Het college wil onder meer toestaan dat kleine woningen in het buitengebied groter mogen worden door inzet van ‘agrarische sloopmeters’. Een kleine woning mag dan een maximale inhoud hebben van 500 kubieke meter. ,,Hierdoor worden sloopmeters uit het buitengebied geïnvesteerd in bestaande objecten. Dat zorgt voor minder (nieuwe) woonbestemmingen in het buitengebied’’, licht het college toe.

BIJGEBOUWEN Een andere beleidswijziging gaat over bijgebouwen. Volgens burgemeester en wethouders bieden de regels voor de omvang van bijgebouwen momenteel te veel mogelijkheden. Daardoor dreigt ‘verstening’ van het buitengebied, wat juist niet de bedoeling is.

Het college wil daarom het ‘gratis’ recht op een bijgebouw bij een nieuwe woning beperken tot 80 vierkante meter. Nu is meer mogelijk, tot 150 vierkante meter, als er bijvoorbeeld anderhalve hectare agrarische grond grenst aan het perceel.

Als eigenaren van een nieuwe woning toch een groter bijgebouw willen, moeten ze daarvoor ‘sloopmeters’ inzetten. Daarbij geldt dan een limiet voor de oppervlakte van 200 vierkante meter. Voor een bijgebouw bij voormalige bedrijfswoningen is dat 300 vierkante meter.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie