Extra aandacht voor dementie in Putten.
Extra aandacht voor dementie in Putten. Pixabay

Putten krijgt ontmoetingscentrum voor mensen met dementie

20 maart 2023 om 17:07 Zorg

PUTTEN Dit en komend jaar trekt de gemeente in totaal 160.000 euro uit om te waarborgen dat activiteiten voor mensen met dementie plaatsvinden. Het gaat om de komst van een ontmoetingscentrum voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en andere naasten/inwoners.

Door het college van burgemeester en wethouders wordt aangegeven dat al bekend is dat een voorziening die gemist wordt er één is voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Terwijl dementie hard op weg is volksziekte nummer één te worden. De verwachting is dat één op de vijf personen hiermee te maken krijgt. Putten heeft in 2020 al aangegeven een dementievriendelijke gemeente te willen zijn.

In 2022 is onderzoek uitgevoerd voor mensen met (beginnende) dementie en de behoefte aan zinvolle dagactiviteiten. Dat heeft geleid tot een concreet plan van aanpak. Geconstateerd is dat vooral voor thuiswonende mensen met beginnende dementie nog weinig voorzieningen aanwezig zijn die aansluiten op de behoefte van de doelgroep. In het hiervoor op te zetten ontmoetingscentrum worden activiteiten gehouden voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Daarnaast is het een informatiepunt voor alle vragen over dementie en worden trainingen voor iedere inwoner van Putten verzorgd. 

Aangegeven wordt dat met de komst van het centrum de kwaliteit van leven voor inwoners met dementie en hun naasten wordt verhoogd. De ondersteuning van mantelzorgers moet er voor zorgen dat zij worden ontlast in hun werk. De activiteiten voor mensen met dementie moeten er voor zorgen dat zij in contact blijven met anderen en leren om te gaan met de gevolgen van dementie.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie