Afbeelding
Gemeente Putten

Haast bij reconstructie Zuiderzeestraatweg en aanleg fietspad

1 november 2019 om 13:22 Verkeer en vervoer

PUTTEN De gemeenteraad van Putten wil dat haast wordt gemaakt met de reconstructie van de Zuiderzeestraatweg en Waterweg en de daaraan gekoppelde aanleg van een fietspad. Ook als dit betekent dat tot onteigening van benodigde gronden moet worden overgegaan.

Wijnand Kooijmans

Evert van Rijk (SGP) heeft wel moeite met de breedte van de sloot. Volgens hem kan worden volstaan met een breedte van twee meter en hoeft de sloot geen drie meter zijn. In het gebied is de grondwaterstand hoog en is men met de breedte van drie meter eigenlijk verkeerd bezig.

VOL De eis van drie meter is echter gesteld door het Waterschap Vallei & Eem. Volgens wethouder Roelof Koekkoek bovendien nodig om te voorkomen dat de sloot vol raakt. Water is juist één van de redenen dat de weg zo slecht is. De weg komt straks vijftien centimeter hoger te liggen en dan moet men verzekerd zijn het water kwijt te kunnen.

In het gebied zelf is de dubbelbestemming van gronden een knelpunt. Naast een agrarische bestemming krijgen gronden voor een klein deel ook een verkeersbestemming. Dat is nodig om flexibel te kunnen werken. Maar ook, zo zegt wethouder Ewoud 't Jong, omdat de ligging van de sloot nog niet overal bekend is.

GEBRUIK Ondanks de verkeersbestemming mag het agrarisch gebruik worden gebruikt en telt de grond ook mee voor zaken als de mestboekhouding. Terugdraaien in een later stadium, wanneer blijkt dat de grond niet nodig is, wordt moeilijk omdat op enkele plaatsen al schadevergoeding is toegekend voor deze dubbele bestemming.

Erik van Hemel (ChristenUnie) vindt dat de bewoners duidelijkheid moet worden gegeven over de bestemming van hun gronden.  En zij daarmee duidelijkheid krijgen welke invloed de dubbele bestemming heeft op de waarde van hun gronden. Vooral vindt hij belangrijk dat er haast wordt gemaakt met de uitvoering van de werkzaamheden zodat een veilige weg en fietspad wordt gerealiseerd.

DOORGANG Gertine Elsenaar (CDA) betreurt het dat mensen lang niets hebben gehoord van de gemeente, ook als zij bereid waren gronden te verkopen. Voor haar is nu belangrijk dat het project doorgang vindt. Ook Henk Koornneef (Gemeentebelangen) wil snel actie, gezien de slechte staat waarin de weg verkeert. Het werk moet een topprioriteit krijgen binnen de gemeente.

Wethouder Koekkoek zegt dat een groot deel van de benodigde 35 percelen inmiddels eigendom is van de gemeente. Bij een klein aantal dreigt een onteigening. Ook geeft hij aan dat al snel wordt gestart met de verdere voorbereiding van een deel van de volgende fase en wel een stuk van de Waterweg richting Ermelo. De verwachting is dat de werkzaamheden daar nog eind dit jaar en zeker begin volgend jaar van start kunnen gaan.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie