Stichting Etike bouwt in Congo

7 februari 2014 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Belangeloos een medemens helpen. Hanno Kiezebrink, directeur van Kiezebrink Putten B.V. nam 14 jaar geleden de toen 16-jarige Kuma Kabare als vakantiekracht aan. Deze jongeman was op door het Internationale Rode Kruis uit Congo overgebracht naar Nederland en vond een plekje in de Puttense harten. Vier jaar geleden besloten Hanno en Kuma samen de stichting Etike in het leven te roepen, om een ziekenhuis in N'djili te ondersteunen en tienermoeders te helpen die als wees of verschoppeling leven in de wijken van Kinshasa.

door Maranke Pater

Sinds de start van de stichting is er al heel wat gebeurd in Kinshasa rondom de tienermoeders en het ziekenhuis van N'djili (een gemeente van de miljoenenstad Kinshasa). Nog steeds loopt er een succesvol tweedehandskledingproject, waarbij de tienermoeders in Congo de afgestane kleding van inwoners van Putten en omstreken verkopen om zo te voorzien in hun eerste levensbehoeften. Hanno: ,,Vooral sportshirts en sportkleding vinden gretig aftrek. We hebben al van diverse sportverenigingen uit de omgeving kleding die niet meer gebruikt werd mogen ontvangen." In het Kinshasa House, wat eigendom is van de stichting Etike bieden we tien jonge tienermoeders met hun kind een vaste plek voor zichzelf en hun kinderen. Dankzij de sponsoracties en donaties kunnen alle kinderen naar school. In Nederland heeft de Puttense stichting al heel wat acties gevoerd om geld in te zamelen voor de projecten in Congo. Recentelijk werd de vriendenclub van Etike opgericht. Hanno: ,,We hebben gesponsorde aanschuifmaaltijden bij de Hop-eest achter de rug en workshops kerstkransen maken. Om structureel aan de toekomst van de tienermoeders te werken is er veel nodig. Gelukkig zijn er al veel grote en kleine sponsoren die zich inzetten voor Etike." De contacten met de regering in Congo zijn dusdanig ontwikkeld dat Kuma en Hanno de ruimte hebben gekregen om diverse projecten waaronder landbouwprojecten op te zetten in Congo.

Nieuw voor de stichting is het opzetten van een mortuarium in Congo. Hierdoor kan de zusterstichting in Congo self-supporting worden. Hanno: ,,In Kinshasa is een dramatisch tekort aan mortuaria. Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe mensen van mortuarium naar mortuarium rijden om te zien of er plek is voor hun overleden dierbare. Lijken worden in doeken gewikkeld en op de voorstoel naast de bestuurder gelegd, die vervolgens alle gelegenheden langs rijdt. Heel onhygiënisch natuurlijk en een gevaar voor de volksgezondheid!." Het idee om een mortuarium te bouwen werd sterker toen de stichting in Kinshasa zelf met een verlies te maken kreeg. ,,Eén van de kinderen van onze tienermoeders is aan een bloedziekte gestorven, een trieste gebeurtenis die ons diep geraakt heeft. We willen mensen een menswaardig afscheid bieden en daarom een praktisch en "modern" mortuarium realiseren." Samen met een zakenrelatie van Kiezebrink, het bedrijf LTI koeltechniek uit Lopik, besloot Kiezebrink certificaten uit te gaan geven, waarmee ondernemers en particulieren een deel van de kosten van de bouw kunnen financieren. ,,Notariskantoor J.L. De Lange Netwerknotarissen in Putten heeft haar medewerking aan dit project verleend en zal jaarlijks certificaten uitloten welke dan weer terug betaald zullen worden door de stichting." De stichting in Kinshasa krijgt voor een vaste periode de exploitatie voor haar verantwoording en deelt mee in het rendement dat het mortuarium gaat maken. Daarnaast is het de bedoeling dat de tienermoeders die onder de zorg van de stichting vallen opgeleid worden om mee te helpen bij de exploitatie van het mortuarium. De meiden die we onder onze hoede hebben kunnen we zo een opleiding bieden in de administratie en ook in de zorg voor de overledenen en hun naaste. We hebben dit project ook verbonden aan de Medische Faculteit van Kinshasa, hierdoor kunnen studenten ook op dit gebied gebruik maken van de modernste technieken. We hebben hiervoor een samenwerking gezocht met het ministerie van Volksgezondheid aldaar."

Stichting Etike is op zoek naar enthousiaste mensen die de activiteitencommissie kunnen ondersteunen. Wie de stichting wil versterken door te helpen bij het ontplooien van activiteiten kan contact opnemen met de stichting via: activiteiten@stichting-etike.nl.

Concerten Marcel en Lydia Zimmer voor stichting Etike

Het Gospelechtpaar Marcel en Lydia Zimmer geven op zaterdag 1 maart een tweetal concerten in de Gereformeerde kerk aan de Achterstraat in Putten. De opbrengsten van deze concerten komen volledig ten goede aan stichting Etike. Marcel en Lydia Zimmer besloten belangeloos mee te werken voor dit goede doel en zullen 'gouwe ouwe' nummers ten gehore brengen maar ook nummers van hun nieuwe CD 'het grote geheim'. Om 15.30 uur 's middags start het kinderconcert, vanaf 20.00 uur 's avonds kunnen volwassenen genieten van een concert. Kaarten voor het kinderconcert kosten 5 euro per stuk. Kaarten voor het volwassenenconcert zijn voor 7,50 euro te verkrijgen via activiteiten@stichting-etike.nl . Verkooppunten zijn ook te vinden bij bakkerij van Looijengoed aan de Garderenseweg 1 en 't Boekpunt aan de Dorpstraat 51. Op de dag van het concert kosten de kaarten 10 euro aan de deur. Voor meer informatie over de stichting: www.stichting-etike.nl. Voor meer informatie over Marcel en Lydia Zimmer: www.marcelenlydia.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie