Wethouder Koops: ,,Wij krijgen vanuit JeugdPunt, JongPutten en de scholen signalen dat ze merken dat de jeugd het in deze tweede golf lastiger heeft.''
Wethouder Koops: ,,Wij krijgen vanuit JeugdPunt, JongPutten en de scholen signalen dat ze merken dat de jeugd het in deze tweede golf lastiger heeft.'' BDUmedia

Putten steunt brandbrief voor jeugd

23 februari 2021 om 14:00 Politiek

PUTTEN Wethouder Koops heeft een brandbrief over de grote gevolgen die de aanhoudende Covid-19-pandemie heeft op de jeugd ondertekend namens het Puttense college van burgemeester en wethouders. Honderdvijftig wethouders met jeugd in hun portefeuille uit gemeenten in heel Nederland sturen deze brief binnenkort aan premier Rutte en het demissionair kabinet.

De wethouders doen de oproep samen met jeugd, deskundigen, hulpverleners en raadsleden. Concreet vragen zij het kabinet om binnen vier maanden een actiegericht deltaplan jeugd te presenteren, zodat de jeugd weer perspectief krijgt. Er wordt veel flexibiliteit van de jeugd gevraagd, terwijl ook zij te maken hebben met complexe problemen als eenzaamheid, depressiviteit en agressiviteit.

Er zijn meer signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling en er is een zorgelijke toename van het aantal zelfmoordpogingen onder jongeren. Met de groeiende hulpkreten van kinderen die buiten beeld raken van scholen en hulpverlening, wordt de urgentie om op te treden steeds groter. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdhulp en kregen daarom ook extra geld van het Rijk om jeugd tijdens de pandemie te ondersteunen. Dat is volgens de wethouders echter niet voldoende. Gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid, maar kunnen dit niet alleen, zeggen de wethouders. Landelijke aandacht is volgens hen nodig.

BETER UIT DE VOETEN De brandbrief is een initiatief van de Barendrechtse jeugdwethouder Reshma Roopram (PvdA). Koops: ,,We kregen de vraag vanuit de veiligheidsregio om deze brief te ondersteunen en daarmee wat meer gewicht in de schaal te leggen. We hadden ons hierbij aangesloten, omdat het wel goed is om hier eens wat extra aandacht aan te geven”, legt Koops uit. 

,,De coronamaatregelen beginnen de laatste tijd erg te knellen bij onze jeugd en veel jongeren vereenzamen. De overheid heeft geld aan alle gemeenten gegeven om iets voor onze jongeren te doen. Hiervoor hebben we de samenwerking gezocht met JongPutten, Jeugdpunt en de scholen. Er wordt over nagedacht wat we voor hen kunnen organiseren, maar dat valt niet mee. Dus het is mooi dat het Rijk geld beschikbaar stelt, maar het is nog mooier als het Rijk ons helpt door met iets te komen waarmee we beter uit de voeten kunnen. We maken graag gebruik van hun expertise.”

ONTMOETEN Koops vervolgt: ,,Vanuit Den Haag wordt een landelijk beeld geschetst. Wij krijgen vanuit JeugdPunt, JongPutten en de scholen signalen dat ze merken dat de jeugd het in deze tweede golf lastiger heeft. En natuurlijk moeten we daar wat mee. Maar de basisgedachte is nou eenmaal dat de jeugd elkaar wil ontmoeten en dat is lastig in deze tijd. Buiten kunnen we wel wat in kleine groepjes en ook digitaal zijn er wel wat mogelijkheden. Maar we hebben nou eenmaal te maken met de kaders vanuit de coronawet. Naast het initiatief van de brandbrief blijven we onverminderd zoeken naar mogelijkheden voor de jeugd om elkaar te kunnen ontmoeten.”

De ondertekenende partijen van de brandbrief jeugd vragen het kabinet om, samen met gemeenten, jongeren, deskundigen en hulpverleners, een taskforce in te richten en een actiegericht deltaplan jeugd te presenteren. Én te financieren, met net zoveel urgentie als de economische steunpakketten. Zodat er binnen vier maanden in alle regio’s van Nederland concrete voorstellen zijn waarmee de jeugd kansrijk, veilig en gezond kan samenkomen en achterstanden kunnen worden hersteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie