Afbeelding
Pixabay

Uitnodiging voor vaccinatie naar Puttense jongeren

16 maart 2021 om 15:31 Maatschappelijk

PUTTEN Jongeren in Putten die dit jaar 14 zijn of worden, krijgen via de GGD een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Dat meldt de gemeente Putten. 

De letters ACWY staan voor verschillende typen meningokokken. Deze bacterie kan volgens het RIVM bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken.  

BAARMOEDERHALSKANKER Daarnaast krijgen meisjes in Putten die dit jaar 13 zijn of worden een uitnodiging voor een HPV-vaccinatie. ,,HPV is de afkorting van humaan papillomavirus’’, staat op de website rijksvaccinatieprogramma.nl. ,,Er zijn veel verschillende HPV-virussen, maar de typen 16 en 18 zijn de meest voorkomende gevaarlijke virussen. Van deze virussen kunnen vrouwen op termijn baarmoederhalskanker krijgen. De HPV-vaccinatie beschermt meisjes tegen deze twee gevaarlijke typen virussen. Met de vaccinatie heb je geen garantie dat je nooit baarmoederhalskanker zult krijgen, maar je bent wel veel beter beschermd.’’

Meisjes uit verschillende geboortejaren die nog geen HPV-vaccinatie hebben gehad, ontvangen een herhalingsoproep om deze alsnog te halen.

BOF EN MAZELEN Verder meldt de gemeente dat kinderen die dit jaar 9 worden in het najaar een uitnodiging krijgen voor de DTP/BMR-vaccinaties. De afkorting DTP staat voor difterie, tetanus en polio en BMR voor bof, mazelen en rodehond. 

VACCINATIES IN STROUD GGD Noord- en Oost-Gelderland verzorgt alle vaccinaties. De vaccinaties tegen meningokokken en HPV worden woensdag 31 maart en donderdag 1 april gegeven in ontmoetingscentrum Stroud aan de Brinkstraat 91. 

,,Alle uitnodigingen gaan op afspraak’’, benadrukt de gemeente. ,,In de uitnodigingsbrief staat het tijdstip waarop u verwacht wordt. In verband met de coronamaatregelen vraagt GGD Noord- en Oost-Gelderland om hier niet van af te wijken. In de uitnodiging staat wat u kunt doen als het tijdstip echt niet uitkomt, bijvoorbeeld door ziekte.’’

GEEN KANS ,,Een vaccinatie beschermt tegen ernstige en besmettelijke infectieziektes’’, aldus de gemeente. ,,Met een vaccinatie beschermt u niet alleen uzelf, maar ook anderen. Zo zorgen we er samen voor dat infectieziekten geen kans krijgen in Nederland.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie