Jannes en Ria Jansen met personeel bij de viering van het 20-jarig bestaan in 2017.
Jannes en Ria Jansen met personeel bij de viering van het 20-jarig bestaan in 2017. Jansen Techniek

Ook Jansen Techniek in Putten luidt de ‘noodklok’

6 april 2021 om 14:07 Economie

PUTTEN Het verhaal van Heimo en Caroline van Deuveren die geen oplossing zien voor hun boerenbedrijf door de komst van een woonwijk in Putten-Zuid staat volgens Jannes en Ria Jansen van Jansen Techniek niet op zichzelf. ,,Er zijn meer bedrijven die niet adequaat worden geholpen door de gemeente Putten.”

Jannes en Ria Jansen namen afgelopen week contact op met de redactie van De Puttenaer. ,,We lazen het verhaal over Heimo en Caroline van Deuveren die ten einde raad zijn door de komst van een woonwijk in Putten-Zuid. Hun boerenbedrijf zit in de weg en ze hebben geen idee wat de oplossing voor hun bedrijf gaat worden. Zowel projectontwikkelaar Bemog als de gemeente Putten zijn passief. Het heeft er alle schijn van dat beiden het zover laten komen dat de grond van dit bedrijf uiteindelijk onteigend wordt, zonder dat er een juiste en nette vergoeding wordt betaald voor hun bedrijf. We willen deze boer een hart onder de riem steken en laten weten dat dit verhaal niet op zichzelf staat.”

WATER AAN DE LIPPEN Jansen Techniek bouwt al meer dan twintig jaar machines voor de voedingsindustrie. Het echtpaar begon in een oude kippenschuur, maar heeft op dit moment vijf hallen op vier verschillende adressen. Het bedrijf levert inmiddels zowel nationaal als internationaal aan de grotere verwerkers in de voedingsindustrie.

,,Het water staat ons inmiddels aan de lippen. Wij zijn eveneens al sinds 2012 met de gemeente bezig om ruimte voor ons bedrijf te krijgen. Tot op heden kan niemand bij de gemeente enig perspectief bieden. Het lijkt wel alsof ze liever hebben dat we weggaan uit Putten. Wij zijn rasechte Puttenaren en 68 procent van onze 55 medewerkers komt uit Putten. We willen hier graag blijven, maar dat wordt ons wel heel moeilijk gemaakt. Wie beslist nou of wij ooit nog een stuk grond krijgen? Wie geeft ons de stip aan de horizon?”, vraagt Jannes zich af.

BEZOEK COLLEGE ,,Toen we in 2012 bedrijf van het jaar werden kregen we bezoek van het college. Tijdens dat bezoek werkten we al op twee locaties en we gaven aan dat we al onze bedrijfsactiviteiten in één pand wilden hebben en dat we daarom op zoek waren naar een grotere locatie of naar een stuk grond om te mogen bouwen. Burgemeester Lambooij gaf aan dat hij ons bedrijf graag in Putten wilde houden en dat hij er alles aan zou doen om dat voor elkaar te krijgen. Negen jaar later, net zoals bij de familie Van Deuveren, hebben we daar nog niet veel van gemerkt”, legt Jannes uit.

Omdat er nog steeds geen zicht was op nieuwe huisvesting huurde Jansen Techniek in 2016 weer extra kantoorruimte en een hal voor opslag. ,,In datzelfde jaar viel ons oog op een locatie aan de Roosendaalseweg. In overleg met een architect en de bedrijfscontactambtenaar lieten we een ontwerp maken dat prachtig zou aansluiten op de omgeving. We gingen op bezoek bij toenmalig wethouder Gerritsen om onze plannen te presenteren, maar zonder een blik op ons voorstel te werpen, werd het door hem van tafel geveegd. Gerritsen zei dat Putten-Zuid versneld zou worden doorontwikkeld en dat er daar nooit, maar dan ook nooit meer bedrijven zouden worden toegelaten. De wethouder gaf toen zelfs aan dat de bedrijven die er al gevestigd zijn daar eigenlijk niet toegestaan hadden moeten worden. Tevens werd ons in datzelfde gesprek verweten dat wij niet op een voorstel van een pandbezitter op Keizerswoert waren ingegaan, dus wat zaten we nu eigenlijk te zeuren. Maar wij hadden helemaal geen passend voorstel gehad.”

BREEKIJZER De ondernemer vervolgt: ,,Na dit voorval kwam de gemeente wel met twee locaties omdat ze, denken wij, toch wel voelden dat hun manier van doen niet de schoonheidsprijs verdiende. Eén locatie was aan de Voorthuizerstraat. Maar voor deze grond was de gemeente zelf al jaren met de provincie bezig om de bestemming ‘Bedrijventerrein’ te krijgen. Dat lukte maar niet, omdat een omwonende dit steeds tegenhield. Daarnaast voldeed dit terrein niet aan het aantal benodigde vierkante meters. Moesten wij dan als ‘breekijzer’ fungeren om de bestemmingswijziging voor elkaar te krijgen? Dat kon wel eens een gebed zonder einde worden en daar hebben we toen niet voor gekozen. Verder werden wij gewezen op enkele oude locaties op Keizerswoert. Dat hebben we onderzocht en geïnventariseerd. We spraken met eigenaren van de grond en we kwamen op een vierkantemeterprijs uit die economisch niet haalbaar was. Daarnaast hadden we de onzekerheid of de grond wel schoon is. Dit was dus ook geen optie.”

VERBAZING In januari 2020 ziet het echtpaar Jansen tot hun verbazing toch een bedrijf verrijzen aan de Roosendaalseweg. ,,Als we dit wegzetten tegen het relaas van 2016 val je toch van je stoel van verbazing. Daar zouden nooit, maar dan ook nooit meer bedrijven worden toegelaten, werd er toen gezegd. Er wordt geen duidelijk beleid gevoerd en met twee maten gemeten. Dit geeft heel veel negatieve energie en we zouden hier graag een verklaring voor krijgen, maar ook dat blijft uit. Net zoals wethouder Koekkoek die geen reactie kan geven op de situatie bij Van Deuveren. Tenenkrommend.”

,,Vorig jaar zijn de contacten overgedragen aan de nieuwe wethouder ’t Jong en ondertussen heeft de gemeente ook een nieuwe contactpersoon voor bedrijven. Deze geeft ook aan te willen helpen. Maar gevoelsmatig wordt deze persoon ook door de ambtenarij tegengehouden. Wethouder ’t Jong gaf gelijk aan dat wij diverse kansen voorbij hadden laten gaan. Dat was zijn informatie vanuit de ambtenaren. Wij hebben hem toen meegenomen in ons verhaal. We hebben gemerkt dat er vanuit de gemeente met een heel ander perspectief wordt gekeken naar ondernemers dan dat ondernemers zelf doen.”

AAN HET LIJNTJE In vervolg op het gesprek met wethouder ‘t Jong kreeg de familie Jansen als optie een stuk grond aangewezen. ,,Maar toen we daar op ingingen bleek dat de grond al was toegezegd aan een andere ondernemer. Deze ondernemer had grond aan de gemeente verkocht en kreeg dat stuk in ruil daarvoor. Daar willen wij ook niet tussen gaan staan. In datzelfde gesprek werd er ook gesproken over de mogelijkheden aan de Henslare, maar in de bevestigingsbrief die we naar aanleiding van dit gesprek ontvingen stond dat de gemeente geen enkele toezegging over de Henslare kon doen en dat er nog meer bedrijven zijn die ruimte nodig hebben. Als de gemeente een proactieve houding had gehad, dan hadden ze ons daar, na negen jaar, een passende optie kunnen bieden. Maar nu kan het maar zo zijn dat we opnieuw niet aan de beurt komen. En zo worden we al jaren aan het lijntje gehouden. En wij dus niet alleen.”

LOS HET OP Na het interview in De Puttenaer heeft de familie Jansen de familie Van Deuveren bezocht en kwam daarbij in gesprek met Van Deuveren senior. ,,Het is schrijnend om te zien hoe daar drie gezinnen dagelijks in de stress moeten leven door toedoen van ons college. Zelfs een advocaat die de familie had ingehuurd laat ze ogenschijnlijk zitten. De gemeente gaat ondertussen wel Putten-Zuid promoten en een commissie opzetten voor straatnamen. Hiermee maken ze mooie sier, maar ze lossen geen problemen op.’’

Jannes en Ria pleiten ervoor dat de gemeente en bedrijven transparant naar elkaar zijn en samenwerken. ,,We willen graag dat een langetermijnvisie wordt uitgezet waar Puttense ondernemers mee verder kunnen. Nog steeds zitten we met een Ambachtstraat, die twintig jaar terug al als inbreidingslocatie werd geopperd. En wordt ook de Henslare niet een sta-in-de-weg voor mogelijke verdere nieuwbouw in de toekomst?”, vraagt Jannes zich af. ,,Er zijn veel onduidelijkheden. Wij roepen de gemeente op om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich niet te verschuilen achter wie of wat dan ook. Los het op.”

REACTIE GEMEENTE ,,Uitgangspunt voor de gemeente is om lokale bedrijven aan Putten te binden’’, reageert woordvoerder Toon Schuiling namens het college. ,,Dat geldt ook voor Jansen Techniek. De gemeente heeft in de afgelopen jaren diverse malen om tafel gezeten met dit mooie en snelgroeiende bedrijf over een nieuwe, ruimere locatie. Hierbij zijn diverse opties de revue gepasseerd. Het is jammer dat dit tot op heden niet heeft geleid tot een passende oplossing. Dat is niet, zoals wordt gesuggereerd, louter aan de gemeente te wijten. Vanzelfsprekend zijn wij graag bereid om opnieuw met Jansen Techniek om tafel te gaan.’’

,,Als gemeente Putten hebben wij flink wat ambities’’, vervolgt Schuiling. ,,Wij willen niet alleen onze Puttense bedrijven de ruimte geven. Wij willen ook snel en veel woningen bouwen. Die ambities zijn soms strijdig en vragen beiden om ruimte. En die ruimte is beperkt. Wij hebben lang en intensief met de regio en met het provinciebestuur moeten onderhandelen om meer ruimte te krijgen voor bedrijvigheid in Putten. Inmiddels is er groen licht gegeven voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein de Henslare. Dit jaar hopen wij een ontwikkelingsvisie aan de gemeenteraad aan te kunnen bieden. Ook gaan wij aan de slag met het uitgiftebeleid. Daarna hopen wij meer ruimte te hebben en te kunnen geven aan met name Puttense bedrijven.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie