Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Maak eens een praatje

7 juli 2021 om 10:00 Politiek

Onlangs ondertekende ik het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelt zich eenzaam. Een snel rekensommetje zegt mij dat het wellicht gaat om bijna 1.500 Puttense inwoners. Dat vind ik een alarmerende hoeveelheid. Eenzaamheid is een groeiend maatschappelijk probleem. Maar om dit tegen te gaan is heel wat nodig. Méér dan goede bedoelingen alleen.

STARTBIJEENKOMST Daarom nam ik twee weken geleden deel aan een startbijeenkomst. Een bijeenkomst waarin wij als gemeente samen met maatschappelijke organisaties brainstormden over een lokale aanpak van eenzaamheid. Het tegengaan van eenzaamheid in Putten is een van de actiepunten van ons college. Maar het thema is complex en vraagt om een brede aanpak. Dat lossen wij als overheid niet alleen op. De wil om eenzaamheid tegen te gaan moet de rode draad vormen in de dienstverlening van al onze maatschappelijke organisaties.

LOKALE COALITIE Om deze reden gaan wij een plaatselijke coalitie vormen, zodat wij eenzaamheid effectief kunnen bestrijden. Daarom ben ik blij dat al zo’n tien lokale organisaties zich achter deze ambitie scharen. Eenzaamheidsbestrijding gaat niet over grote doelen. Het gaat om het maken van kleine stapjes, die voor iedereen haalbaar zijn. Daarom ben ik ook zo blij met initiatieven zoals het Netwerk Burenhulp van Welzijn Putten.

SAMEN DINEREN Tijdens de coronacrisis zijn er veel meer mooie initiatieven ontstaan, waarin mensen in Putten lieten blijken dat zij naar elkaar omzien. Deze week hoorde ik nog zo’n inspirerend verhaal. Een statushoudersgezin in Putten hoorde dat hun Nederlandse buurvrouw was overleden. Daarop nodigden ze de buurman uit om bij hun te komen eten. Zo’n gebaar van vriendelijkheid illustreert waar ‘een tegen eenzaamheid’ om gaat.

PRAATJE MAKEN Doorbreek de stilte en maak eens een praatje. Mensen weer met elkaar in verbinding brengen; dat is de essentie van initiatieven zoals het burenhulpnetwerk én van het actieprogramma Een tegen eenzaamheid. Samen met onze maatschappelijke partners werken wij inmiddels toe naar de Week tegen eenzaamheid. Deze campagneweek begint op donderdag 30 september. U hoort er nog meer van, maar wat ik u alvast wil meegeven: wij gaan u helpen op te staan tegen eenzaamheid.

Een klein gebaar betekent veel.

Bert Koops, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie