Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Marktwerking

21 april 2021 om 10:00 Politiek

Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, kortweg de Wmo. Dat is een belangrijke, maar soms ook ingewikkelde taak. Belangrijk omdat het om de zorg voor mensen gaat. Ingewikkeld omdat het budget dat ‘Den Haag’ ons beschikbaar stelt niet echt heel ruim is.

AANBESTEDEN Om méér zorg voor minder geld te leveren is op landelijk niveau de marktwerking in de zorg bedacht. Dit betekent dat wij als gemeente, net als bij de aanleg van een fietspad, de zorg moeten aanbesteden. Dat heeft voor- en nadelen. Daarover zo meer. Recent speelde de aanbesteding huishoudelijke hulp. Honderden inwoners uit Putten ontvangen die hulp nu via Zorggroep Noordwest-Veluwe. Ruim een maand geleden liet de Zorggroep ons echter weten niet mee te doen aan de nieuwe aanbesteding.

SCHRIK En dan schrik je toch als wethouder. Want de mensen van de Zorggroep leveren goed werk. Waarom kan dat niet gewoon doorgaan, vroeg ik mij af? Ik was niet de enige die schrok. Wij ontvingen telefoontjes en mailtjes van cliënten en ook gemeenteraadsfracties wilden van de hoed en de rand weten. En terecht. Want het gaat om zorg voor mensen. Mensen die gehecht zijn aan en rekenen op ‘hun’ vaste hulp.

EEFKE THUISHULP Vorige week is de aanbesteding huishoudelijke hulp afgerond. Eefke Thuishulp neemt, met ingang van 1 juni, het werk en de cliënten over van de Zorggroep. Het mooie is dat Eefke Thuishulp ook de medewerkers en de coördinatoren in dienst neemt. Opzet is verder dat iedereen in Putten de ‘eigen’ hulp houdt. Ik ben opgelucht over deze afloop.

MARKTWERKING Zoals geschreven heeft marktwerking wat mij betreft twee kanten. Ik snap best dat je goed naar de kosten moet kijken, maar zo’n aanbesteding kost ook het nodige. Denk aan het opstellen van begrotingen door de zorgverleners en aan de tijd die ambtenaren kwijt zijn om die begrotingen te beoordelen. Tijd is geld. En dat geld besteed ik liever aan de directe zorg dan aan procedures en aanbestedingen. Anderzijds heeft de aanbesteding er ook voor gezorgd dat diverse betrouwbare organisaties hun diensten hebben aangeboden, waarvoor dank. Daardoor konden wij echt goed selecteren op kwaliteit.

In dit geval: eind goed, al goed. Ik ben blij dat er meerdere organisaties zijn die goede hulp leveren aan onze inwoners. En ik wens alle zorgmedewerkers daarbij veel succes.

Bert Koops, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie