Stolpersteine
Stolpersteine Dick Rustenburg

Stolpersteine in Putten

6 februari 2023 om 11:35 Lokaal Deel je nieuws

Vorige week werden aan de Harderwijkerweg 92, waar in het pension Vale Ouwe 7 bewoners verbleven, waarvoor de eerste messing Stolpersteine in Putten werden gelegd. Van deze 7 personen op dit adres is verbleven, is bekend dat 6 van hen in Auschwitz zijn vermoord om simpele feit dat zij Joods waren. 

Het was bijzonder dat er op dit adres ook kleinkinderen aanwezig waren voor wie er nu eindelijk ook een zichtbare herdenkingssteen in Putten is gelegd voor hun opa en oma Meijer aldus de kleinzoon de heer Folke Meijer. 

Bij een Joodse begrafenis worden er nooit bloemen gelegd, maar altijd wat kleine steentjes, met die steentjes toon je liefde en respect voor de overledene en laat je zien dat je nog steeds aan hem of haar denkt. 

De 2e gedachte is dat bloemen, hoe mooi die ook mogen zijn zij zullen vergaan, maar stenen trotseren weer en wind en blijven bestaan en daarmee symboliseren ze de eeuwigdurende herinnering, onvergankelijke liefde, het eeuwige geloof en de eeuwige grafrust die in het Joodse geloof erg belangrijk is.  

TV-Gelderland was hierbij ook aanwezig en heeft Folke Meijer geïnterviewd, die ook dankbaar was voor dit initiatief van de Stichting Samen Verder Putten.

De Duitse Duitser Gunter Demnig is de ontwerper van de Stolpersteine en doorgaans legt hij zelf deze herdenkingstenen, maar voor deze datum in Putten was hij verhinderd.

Na de Harderwijkerweg was het 2e adres voor het leggen van deze Stolpersteine, was de  Grieteweg 10, de 3e locatie was de Stationsstraat 82 en de laatste locatie was Kasteel de Vanenburg aan Vanenburgerallee 13 in Putten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie